AMD FreeSync, NVidia G Sync Nedir, Aralarında Ne Fark Var?

AMD'nin FreeSync ve NVidia'nın GSync teknolojileri hakkında bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımızda AMD FreeSync ve NVidia G Sync nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Oyunlardaki görüntü sorunlarının çoğu, yenileme hızları arasındaki eşitsizlik nedeniyle ortaya çıkar. Hem FreeSync hem de G-Sync, bir görüntünün monitördeki görüntüsünü yumuşatmak için tasarlanmıştır, 

AMD tarafından geliştirilen FreeSync ve NVidia tarafından geliştirilen GSync teknolojileri hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

FreeSync nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

AMD (www.amd.com) tarafından geliştirilen FreeSync görüntüleme yuva panellerine gömülü olarak entegre edilen, dinamik yenileme hızı özelliğidir. 

FreeSync teknolojisi AMD GPU’lerde monitör ve işlemci arasındaki bağlantı sorunlarını çözümler ve ekranda oluşabilecek görsel dağılmaların, dalgalanmaların önüne geçerek daha pürüzsüz bir oyun performansı sağlar.

AMD FreeSync oyunlarda oluşan ekran yırtılmalarını ortadan kaldıran bir özelliktir. AMD FreeSync™, www.amd.com/drivers adresinden en güncel AMD ekran kartı sürücüsü aracılığıyla kullanılabilmektedir.

Ekran yırtılması, oyun oynarken ekranda gösterilen saniye başına kare (FPS) miktarının monitörün tazeleme hızı değerinin (saniye başına gösterebildiği kare sayısı) üstünde olduğu anlarda ortaya çıkan bir görüntü sorunudur. (Ekran yırtılması hakkında daha detaylı bilgileri buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.)

AMD FreeSync, NVidia G Sync Nedir, Aralarında Ne Fark Var?

FreeSync ise bu sorunun önüne geçebilmek adına AMD tarafından özel olarak geliştirildi. Görevi VSync ile aynı olsa da aslen VSync’ten farklı bir çalışma prensibine sahip olduğu için çok daha başarılı bir teknoloji.

FreeSync, AMD tarafından geliştirilen bir teknoloji olduğu için kullanabilmek adına AMD tarafından üretilmiş, uyumlu donanımlara ihtiyaç duyuluyor. Hem kullandığınız monitörün hem de kullandığının ekran kartının FreeSync özelliğini desteklemesi gerek.

Monitörünüzün FreeSync desteğine sahip olup olmadığını da monitör özelliklerinden öğrenebilirsiniz.

AMD FreeSync teknolojisini aktif etmek için;

  • Masaüstüne sağ tıklayarak AMD Radeon Ayarları > Oyun bölümüne girin.
  • Global Settings kısmından AMD FreeSync özelliğini etkinleştirin.

FreeSync ve G Sync nedir yazımıza devam ediyoruz.

G Sync nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

NVidia (www.nvidia.com) tarafından 2013 yılında piyasaya sunulan G-Sync, video oyunları oynarken ekranda oluşan senkronizasyon bozukluklarını önlemek için geliştirilmiş bir teknolojidir.

Nvidia tarafından desteklenen G Sync teknolojisi, monitörün yenileme hızını, ekran kartının render/tarama hızı ile eşzamanlı hale getirir ve her türlü grafik işlemlerinin ve video oyunlarının sorunsuz bir şekilde çalışabilmesini sağlar.

AMD FreeSync, NVidia G Sync Nedir, Aralarında Ne Fark Var?

G-Sync, bilgisayarın V-Sync ile çözmeye çalışırken ortaya çıkardığı can sıkıcı görüntü bozukluklarını da ortadan kaldırır. G-Sync teknolojisinden yararlanabilmek için öncelikle G-Sync ile uyumlu ekran kartına sahip olmanız gerekir.

FreeSync ve G Sync arasındaki farklar

FreeSync ve G Sync arasında bazı farklar tabii ki vardır.  Her iki teknoloji de donanım düzeyinde farklılık gösterir. 

  • En önemli fark bağlantı seçenekleridir. G sync monitörleri HDMI ve DisplayPort ile bağlantı yapılmaktadır. Freesync için birden fazla giriş yöntemi sunulmaktadır bunların arasında eski giriş seçenekleri de bulunmaktadır.
  • G sync teknolojinde DisplayPort zorunluluğu daha fazla maddiyat anlamına gelmektedir. Hdmı kabloları DisplayPort’a göre daha ucuz ve kolay bulunabilmektedir.
  • G sync teknolojisi ghosting efektini daha iyi bir şekilde yok edebilmektedir. Freesync teknolojisi de ghosting üzerinde uğraşsa da g sync bu konuda daha ön plandadır.

NVIDIA ekran kartı alırsanız, bu teknolojinin avantajını ancak G-Sync destekli bir monitörle görebilirsiniz. AMD ekran kartı alırsanız FreeSync destekleyen bir monitör ile bu teknolojinin nimetlerinden yararlanabileceksiniz.

V Sync nedir?

Dikey senkronizasyonun kısaltması olan V-SYNC, görüntü dağılmalarının önüne geçmek için yaratılmıştır fakat sonuç olarak ekran görüntü kare oranlarında düşüş, fare hareketlerinde gecikmeler ve takılmalar oyun performansını bozmaktadır.

V-SYNC, görüntü dağılmalarının önüne geçmek için yaratılmıştır. V-Sync, bir uygulamanın ulaştığı saniye başına kare sayısı (FPS) için katı bir sınır koyarak ekran yırtılması sorunlarını ortadan kaldırır.

FreeSync ve G Sync nedir yazımız sona erdi.

FreeSync ve GSync hakkında sık sorulan sorular

FreeSync gerekli mi?

FreeSync  oyunlarda oluşan ekran yırtılmalarını ortadan kaldıran bir özelliktir.

FreeSync NVIDIA destekliyor mu?

FreeSync, AMD tarafından geliştirilen bir teknoloji olduğu için kullanabilmek adına AMD tarafından üretilmiş, uyumlu donanımlara ihtiyaç duyuluyor.

FreeSync FPS düşürür mü?

FreeSync yada G-Sync’in sistem performansına bir etkisi yoktur. Yani FPS düşürmez.

G Sync AMD destekliyor mu?

G Sync yalnızca NVIDIA grafik kartlarıyla uyumludur.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu