RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

RAM nedir, ne işe yarar, RAM çeşitleri ve kullanacağınız cihazda ne kadar RAM olmalı?

İç donanım birimlerinden, sadece bilgisayar değil akıllı telefon veya tabletlerin olmazsa olmaz bir bileşeni olan RAM nedir, ne işe yarar, RAM çeşitleri ve kullanacağınız cihazda ne kadar RAM olmalı gibi RAM hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle RAM nedir sorusunu cevaplayalım.

RAM nedir?

Rastgele Erişimli Hafıza (Random Access Memory) RAM, mikro işlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.

RAM ne işe yarar?

RAM bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.

RAM ölçüm birimleri

RAM modülleri bayt cinsinden ifade edilmektedir. Örneğin; 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB gibi modüller halinde satılmaktadır.

RAM çeşitleri

  • Statik Ram (SRAM)

Statik RAM, yüksek hıza sahip olan RAM çeşididir. Ancak buna nazaran çok ta yüksek maliyete sahiptirler. Dolayısıyla büyük mimari yapılarda kullanılmaktadır. Bu nedenle küçük boyuta sahip olanları ön bellek amacı güdülerek kullanılmaktadır. Bu RAM türleri, devrelere entegre edilmiş durumdadır. Ve yenisi ile değişim süreci oldukça zordur.

  • Dinamik RAM (DRAM)

En popüler bellek türlerinden birisi olan DRAM’ler; özellikle düşük maliyete sahip olduğu için elverişlidir. Ayrıca daha küçük mimari yapılarda kullanılmaktadır. Ve makul hızlar sunması nedeni ile sistem hafızası olarak kullanılmaktadır. Sizler için özellikle uygun maliyet ve yüksek kapasiteye sahip çözümler sunmaktadır. Statik RAM’ler ile aralarındaki en büyük fark ise; SRAM’ler periyodik şekilde yenileme gerektirmez. Ancak DRAM yani Dinamik RAM’ler periyodik olarak yenileme gerektirmektedir.

  • Eş zamanlı dinamik RAM (SDRAM)

SDRAM ya da SDR SDRAM, 1993 yılında hayatımıza giren, günümüzde de hâlâ kullanılan bir DRAM alt kategorisi RAM türüdür. İsmindeki “eş zamanlı” ibaresi, işlemci saatiyle eş zamanlı olarak çalışabilmesinden geliyor. Kendi saat döngüsünü, işlemci saat döngüsüyle eşleyebildiği için veri transferi hızını dengeleyerek çok daha iyi bir performans sunuyor.

  • Çift veri hızlı eş zamanlı dinamik RAM (DDR SDRAM)

Elektronik devrelerde nabız yerine geçen, “saat işareti” denilen bir işaret vardır. Saat işareti, devre davranışlarını koordine etme amacıyla metronom olarak kullanılır. Her bir saat işareti iki kenar oluşturur. Bunlara yükselen ve alçalan kenar ismi verilir. “çift veri hızlı” (DDR) ismi, bir saat işareti başına yapılan işlem sayısı göz önünde bulundurularak verilmiş bir isimdir.

  • Çizimsel çift veri hızlı eş zamanlı dinamik RAM (GDDR SDRAM)

GDDR, aslında DDR SDRAM teknolojisinin bir alt kategorisi olarak geçiyor. Ekran kartları için özel olarak üretilen bu RAM çeşidi, günümüzün ciddi güç gerektiren oyunlarını çalıştırmak için bir zorunluluk. Tıpkı DDR çeşit RAM’lerde olduğu gibi, GDDR SDRAM’ler de kendi içinde GDDR2 ve GDDR5 gibi nesillere ayrılıyor.

En hızlı RAM türü nedir?

Statik RAM, yüksek hıza sahip olan RAM çeşididir.

RAM’in yüksek olması ne işe yarar?

RAM yani fiziksel ve sanal depolama alanını arttırmak, belki genel performansı iyileştirmez ama sizin bilgisayarınızda yapabildiğiniz görev seçeneklerini arttırabilir.

  • Oyunları “daha kaliteli” oynayabilirsiniz,
  • Photoshop gibi uygulamaları daha rahat kullanabilirsiniz,
  • Bilgisayarınız daha hızlı açılacaktır,

RAM özelliklerini nasıl öğrenebilirim?

Bilgisayarınızda ne kadar RAM yüklü olduğunu görmek için ;

  1. Öncelikle masaüstünüz üzerinde bulunan “Bu Bilgisayar” ya da “Bilgisayarım” simgesine tıklayın.
  2. Açılan pencerede boş bir yere “sağ tıklayın” ardından “Özellikler” kısmına tıklayın.
  3. Özelliklere tıkladığınızda size yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede yüklü olan RAM bellek miktarını görebilirsiniz.

Bilgisayarım en fazla kaç GB RAM kaldırır? Bilgisayarın maksimum RAM kapasitesi nasıl öğrenilir?

Bilgisayarın maksimum RAM kapasitesini öğrenmek için AIDA64 Extreme Edition (Everest Ultimate) adlı programı kullanabilirsiniz.

Öncelikle AIDA64 Extreme Edition (Everest Ultimate) programını aşağıdan indirin.

AIDA64 Extreme Edition (Everest Ultimate) İndir
  • Programı çalıştırdıktan sonra Anakart > Çipset yazan bölüme gelin.
  • Buradaki Bilgi alanında en fazla bellek miktarı bölümünde bilgisayarın ne kadar RAM desteklediği yazmaktadır.

ram nedir ne ise yarar 1

RAM nedir yazımızda son olarak RAM testi nasıl yapılır bakalım.

RAM testi nasıl yapılır?

Bozuk RAM tespit etme için RAM testi programı olarak Memtest86 adlı yazılımı kullanabilirsiniz.

Bunların dışında, belleklerle beraber tüm bilgisayar bileşenlerini test edebilen birçok yazılım mevcut. Ancak özellikle belleklerinizi test etmek istiyorsanız sizlere Memtest86 adlı yazılımı öneriyoruz.

  1. Memtest86′yı buraya tıklayarak
    adlı adresten ISO formatında indirin.
  2. ZIP arşivi şeklinde inen yazılımı açıp ISO şeklinde dışarı çıkarın ve bu ISO’yu bir CD’ye yazdırın.
  3. Yazdırdığınız CD’yi takın ve sisteminizi bu CD üzerinden yeniden başlatın. Memtest86 bu yolla çalışmaya başlayacaktır.
  4. Sistem yeniden başladığında otomatik olarak Memtest86 karşınıza çıkacaktır. Buradaki ilk ekranda belleklerinize ve sisteminize dair çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.

Memtest86 çalışmaya başladığında otomatik olarak belleğinizi test etmeye başlayacaktır. Eğer RAM’lerinizde bir sorun yoksa hiçbir uyarı mesajı çıkmayacaktır. Test bittikten sonra isterseniz emin olmak için testleri yeniden başlatıp üst üste yapabilirsiniz.

Video Random Access Memory kısaca VRAM nedir, ne işe yarar, VRAM nasıl çalışır, VRAM değerlerine nereden bakılır, VRAM nasıl arttırılır gibi VRAM hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

RAM nedir yazımızda son olarak RAM hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.

Sıkça Sorulan Sorular

RAM yüksek olursa ne olur?

RAM yani fiziksel ve sanal depolama alanını arttırmak, belki genel performansı iyileştirmez ama sizin bilgisayarınızda yapabildiğiniz görev seçeneklerini arttırabilir.
Oyunları “daha kaliteli” oynayabilirsiniz,
Photoshop gibi uygulamaları daha rahat kullanabilirsiniz,
Bilgisayarınız daha hızlı açılacaktır,

RAM ne kadar olmalı?

Bir bilgisayardaki referans RAM değeri 4 GB’tır; bu değerde bir RAM genel olarak iş görecektir ancak performansı olumsuz yönde etkilemeden çok sayıda uygulamayı aynı anda açmayı beklemeyin. Orta düzey bir yapılandırma için bu değerin iki katına, son teknoloji oyun sistemleri ve iş istasyonları için ise 16 GB ya da 32 GB kapasiteye kadar RAM’e gereksinim duyulabilir.

Ram büyüklüğü hangi birim ile ölçülür?

RAM modülleri bayt cinsinden ifade edilmektedir. Örneğin; 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB gibi modüller halinde satılmaktadır.

En hızlı RAM türü nedir?

Statik RAM, yüksek hıza sahip olan RAM çeşididir.

Bilgisayarımda kaç GB RAM var?

Bilgisayarınızda ne kadar RAM yüklü olduğunu görmek için ;
-Öncelikle masaüstünüz üzerinde bulunan “Bu Bilgisayar” ya da “Bilgisayarım” simgesine tıklayın.
-Açılan pencerede boş bir yere “sağ tıklayın” ardından “Özellikler” kısmına tıklayın.
-Özelliklere tıkladığınızda size yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede yüklü olan RAM bellek miktarını görebilirsiniz.

Bilgisayarım en fazla kaç GB RAM destekler?

Bilgisayarın maksimum RAM kapasitesini öğrenmek için AIDA64 Extreme Edition (Everest Ultimate) adlı programı kullanabilirsiniz.
Programı çalıştırdıktan sonra Anakart > Çipset yazan bölüme gelin.
Buradaki Bilgi alanında en fazla bellek miktarı bölümünde bilgisayarın ne kadar RAM desteklediği yazmaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu