Zip Dosyası Ne İşe Yarar?

Zip nedir, ne işe yarar, Zip dosyası nasıl oluşturulur, Zip dosyası nasıl açılır?

Zip dosyası ne işe yarar yazımızda, büyük dosyaları kayıpsız olarak sıkıştırmaya yarayan sıkıştırma programı zip hakkında aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Zip dosyası nedir?

Zip, bir veri sıkıştırma ve arşivleme biçimidir. İlk olarak Phil Katz tarafından yazılan PKZIP adlı zip biçimli sıkıştırma ve arşivleme yapan programı ile kullanılmaya başlanmıştır.

Zip dosyası ne işe yarar?

ZIP dosyaları, sıkıştırılmış ve/veya arşivlenmiş dosyaların genel uzantısı olarak kabul edilmektedir. Zip dosyaları arşivlenmiş ve boyutları küçültülmüş yani sıkıştırılmış dosyalardır. Dosyaları tek tek göndermek yerine sıkıştırarak daha küçük boyutlarda ve bir arada gönderebiliriz.

Zip dosyaları DosyaAdi.zip şeklinde görüntülenir.

Zip Dosyası Ne İşe Yarar?

Zip dosyası nasıl oluşturulur?

Bilgisayarlarda Zip dosyası oluşturmak oldukça kolaydır. Windows işletim sisteminde sıkıştırmak istediğiniz bir dosyaya sağ tıklayın ve ardından “arşivle” veya “sıkıştır ve gönder” seçeneklerinden birini seçin. Artık seçtiğiniz dosya, Zip dosya formatına dönüşmüş olacaktır. Bu durum MacOS işletim sisteminde de aynı şekilde gerçekleşir.

Zip dosyası nasıl açılır?

.zip dosyalarını açmak için Windows ve MacOS dahil çoğu işletim sisteminde herhangi bir programa gerek yoktur. Sadece indirdiğiniz Zip dosyasına iki kere tıkladıktan sonra dosyaları görmek için izin vermeniz yeterlidir.

Ancak program kullanmak isterseniz zip dosyalarını açmak için Winzip yada Winrar programlarını kullanabilirsiniz.

Winzip programının Windows sürümünü buraya tıklayarak, Android ve IOS sürümlerini aşağıdaki PlayStore ve AppStore linklerinden indirebilirsiniz.

[appbox googleplay com.winzip.android] [appbox appstore 500637987]

WinRar programının Windows sürümünü buraya tıklayarak, Android ve IOS sürümlerini aşağıdaki PlayStore ve AppStore linklerinden indirebilirsiniz.

[appbox googleplay com.rarlab.rar] [appbox appstore 413971331]

Mac işletim sistemi olan kişiler “Stufflt Expander” programını kurarak kullanabilirler.

Zip dosyalarını açmak için;

  1. Açmak istediğiniz klasörü bulun.
  2. Klasöre sağ tıklayın ve “Tümünü Ayıkla” seçeneğini seçin.

Zip Dosyası Ne İşe Yarar?

Hepsi bu kadar!

Winzip ile sıkıştırma nasıl yapılır?

  • Yapmanız gereken ilk şey sıkıştırmak istediğiniz klasör veya dosyaları bulup onları seçmektir. Bir klasördeki tüm dosyaları seçmek için CTRL+A tuşlarına basabilirsiniz. Eğer bir klasördeki farklı dosyaları seçmek istiyorsanız, CTRL tuşuna basılı tutarak istediğiniz dosyalara birer birer tıklayın.
  • Arşivlemek istediğiniz tüm klasör veya dosyaları seçtiğinizde sağ mouse tuşuna basın ve Gönder’i seçin. Ardından Sıkıştırılmış klasör’e tıklayın. Yeni arşiv bulunduğunuz dizinde oluşturulacaktır.
  • Yeni arşivinizin adını değiştirmek isteyebilirsiniz. Oluşturulan dosyayı tekrar adlandırmak için, zip (arşiv) dosyasına sağ tıklayın ve Yeniden adlandır butonuna tıklayıp yeni adını yazın.

Rar nedir, ne işe yarar yazımızda, büyük dosyaları kayıpsız olarak sıkıştırmaya yarayan sıkıştırma uzantısı rara hakkında aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Zip dosyası ne işe yarar yazımızda son olarak zip dosyası hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarına yer verelim.

Zip açılımı nedir?

ZIP dosyaları, sıkıştırılmış ve/veya arşivlenmiş dosyaların genel uzantısı olarak kabul edilmektedir. Zip dosyaları arşivlenmiş ve boyutları küçültülmüş yani sıkıştırılmış dosyalardır.

Zip ne anlama gelmektedir?

Zip kelimesi İngilizce “zipper” (fermuar) kelimesinden gelmektedir..

Zip uzantısı ne işe yarar?

Dosyaların sıkıştırılması boyutlarının küçülmesini sağlar. Daha hızlı indirmenizi ve daha fazla depolama alanı sağlamak için dışa aktarım dosyalarını sıkıştırırız.

Zip dosyasını kim buldu?

İlk olarak Phil Katz tarafından yazılan PKZIP adlı zip biçimli sıkıştırma ve arşivleme yapan programı ile kullanılmaya başlanmıştır.

ZIP dosyaları hangi programla açılır?

zip ve .rar dosyalarını açmak için Winzip ve Winrar programlarını kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu