Kablosuz Şarj Telefona Zarar Verir mi?

Kablosuz şarj teknolojisi, telefonunuzu şarj etmenin daha kolay bir yolu. Ancak telefonunuzu şarj etmek için bir USB kablosu kullanmak daha mı güvenli?

Oldukça kullanışlı olan kablosuz şarj telefona zarar verir mi, telefonu kablosuz olarak şarj etmenin pile bir zararı var mı anlatıyoruz.

Basitçe ifade etmek gerekirse, kablosuz şarj, bir cihaza kablo takmak zorunda kalmadan şarj etmenizi sağlar. Aslında, şarj cihazını hala ana elektrik prizine takmanız gerektiğinden, kablosuz şarj tamamen kablosuz değildir.

Bir kablosuz şarj cihazı genellikle bir stand, mat veya ped şeklinde gelir.

Kablosuz Şarj Telefona Zarar Verir mi?

Günümüzde ağırlıklı olarak kullanılan kablosuz şarj teknolojisi, “Chi” olarak telaffuz edilen Qi olarak bilinir. Bu standart, iPhone’dan Samsung Galaxy’ye ve daha pek çok markada kullanılmaktadır.

Kablosuz şarj telefona zarar verir mi? Kablosuz şarjın pile zarar verip vermediğini anlamak için öncelikle kablosuz şarjın nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir.

Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?

Kablosuz akıllı telefon şarjı, elektrik enerjisini şarj cihazından akıllı telefona aktarmak için elektromanyetik indüksiyon kullanır.

Elektromanyetik indüksiyon, hızla değişen bir manyetik alanın, bu manyetik alanla etkileşime giren kapalı bir döngüde elektrik enerjisi ürettiği bir olgudur.

Örnek olarak bir akıllı telefonu kablosuz olarak şarj etme örneğini ele alalım.

Kablosuz şarjın çalışması için, kablosuz şarjı destekleyen bir telefona ve uyumlu bir kablosuz şarj cihazına ihtiyacınız bulunuyor.

Telefonu kablosuz şarj cihazına yerleştirdiğinizde, hızla değişen bir manyetik alan telefonun içindeki bakır bobinle etkileşerek elektrik akımına neden olur. Üretilen elektrik akımı pili şarj eder.  

İki bakır bobinin doğrudan birbirine yakın yerleştirildiği bu kablosuz şarj biçimine sıkı bağlı elektromanyetik endüktif şarj denir. Ancak adından da anlaşılacağı gibi, bu tür kablosuz şarjın çalışması için bakır bobinlerin hizalanması gerekir. Başka bir deyişle, akıllı telefonunuzu pedin üzerine doğru yerleştiremezseniz, ya yavaş şarj olur veya hiç şarj olmaz.

Muhtemel bir çözüm, bobinleri hizalanmaya zorlamaktır.

Örneğin, Apple’ın Qi2 standardında uygulanan iPhone’lar için MagSafe‘i, en uygun konumlandırmayı sağlamak için mıknatıslar kullanır.

Diğer kablosuz şarj teknolojileri bu sorunu çözmeyi amaçlamaktadır. Gevşek bağlı rezonans şarjı, birkaç santimetre mesafeye kadar şarj sağlayabilirken, Radyo Frekansı tabanlı şarj, birkaç fiti aşan mesafelerde cihazları kablosuz olarak şarj edebilir. RF şarjı ile, yakın gelecekte bir şarj cihazının yanına gitmeden telefonunuzu şarj edebilirsiniz.

Şimdi kablosuz şarj telefona zarar verir mi bakalım.

Kablosuz Şarj Telefona Zarar Verir mi?

Kablosuz Şarj Telefona Zarar Verir mi?

Kablosuz şarj, telefonunuzun piline zarar vermez. Kablosuz şarjın ürettiği ısı, telefonunuzda herhangi bir zarara neden olmaz.

Kablosuz şarj, telefonunuzdaki pil şarj döngülerini de etkilemez.

Yani kablosuz şarj pil şarj döngüleri normal kablolu şarj kadar etkiler.

Modern akıllı telefon pilleri genellikle birkaç yüz şarj döngüsü için derecelendirilmiştir. Telefonunuzu günde birkaç kez şarj ederseniz, kullandığınız şarj teknolojisi ne olursa olsun, kalan pil şarj döngülerinde önemli bir azalma olduğunu fark edeceksiniz.

Akıllı telefonunuzdakiler gibi tüm lityum iyon piller, hangi tür şarj kullanırsanız kullanın şarj olur olmaz bozulmaya başlar. Çoğu lityum iyon pil, 500 şarj döngüsünden sonra yaklaşık %20 daha az güç tutabilecektir.

Apple’ın iPhone cihazları söz konusu olduğunda, piller, 500 tam şarj döngüsünden sonra orijinal kapasitelerinin yüzde 80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.

Kablosuz şarj telefona zarar verir mi yazımıza devam edelim.

Bununla birlikte, pilin bir süre daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve akıllı telefonunuzun pilinin hasar görmesini önlemek için bazı basit alışkanlıklar uygulayabilirsiniz.

  • Telefonunuzun pilini %20 ile %80 arasında tutun. Tam şarja ihtiyacınız yoksa %80’in altında tutmak pilinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
  • Pilin sık sık sıfıra düşmesine izin vermeyin.
  • Pil doluyken telefonu fişe takılı tutmaktan kaçının.
  • Kaliteli şarj pedlerine, kablolara ve yapım parçalarına yatırım yapın.
  • Kablosuz olarak şarj oluyorsanız, telefonunuzu her zaman pedin üzerinde tutmayın Hızlı şarj kullanımını en aza indirmeye çalışın.
  • iPhone Pil Şarjı Yüzde 80’e Ulaştığında Uyarı Alma!
Kablosuz şarj etme, telefonunuzu şarj etmek için manyetik indüksiyon kullandığından, kredi kartı ve benzerlerinin manyetik şeridinde depolanan bilgileri veya anahtar kartları, pasaportlar gibi şeyleri potansiyel olarak etkileyebilir.

Sonuç olarak, kablosuz şarj, cep telefonunuzu şarj etmenin güvenli ve verimli bir yoludur ve pile zarar vermez.

Kablosuz şarjda kullanılan teknoloji, şarj sürecini düzenlemek, pilin sıcaklığını izlemek ve modern akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon pillerin parametreleri dahilinde çalışmak için tasarlanmıştır.

Ayrıca, kablosuz şarjın geleneksel kablolu şarja göre kolaylık, verimlilik ve dayanıklılık gibi birçok avantajı vardır. Telefonunuz kablosuz şarj ile uyumluysa, yararlanmak için harika bir özelliktir.

YouTube video

Bu yazımızda kablosuz şarj telefona zarar verir mi sorusunu cevapladık.

Kablosuz telefon şarj cihazları telefonların ısınmasına neden olur mu?

Kablosuz şarj, telefonunuzun çevresinde yaklaşık 30 santigrat dereceye ulaşabilen ısı da dahil olmak üzere enerji üretir. Kulağa sıcak geliyor ama aslında avucunuzun içinde üretilen ısıdan çok daha fazlası değil.

Kablosuz şarj yangın çıkarır mı?

Aşırı ısınmayı önlemek için tüm Qi sertifikalı şarj cihazları, şarj çıkışlarını ayarlayabilecek ve sıcaklığı düzenleyebilecek şekilde üretilirler. Bu nedenle, kaliteli, Qi sertifikalı bir kablosuz şarj cihazı kullandığınız sürece, ne telefon ne de şarj cihazının kendisi yangın çıkabilecek kadar ısınmaz.

Gece boyunca kablosuz şarj kullanmak telefona zarar verir mi?

Kablosuz şarj cihazınız ile gece uyurken telefonu şarj edebilirsiniz Bunu yapmanın telefonunuzun ‘aşırı şarj olmasına’ ve cihaza zarar vermesine neden olabileceğine dair bir efsane var. Bununla birlikte, çoğu akıllı telefon artık pili izlemek için kendi yerleşik özelliğine sahiptir ve %100 kapasiteye ulaştığında şarjı durdurur. Kaliteli bir Qi sertifikalı şarj cihazı, bir pilin ne zaman dolduğunu da anlayabilir ve kendi gücünü kesebilir.
Bu nedenle, gece boyunca kablosuz şarj cihazı kullanmak cihazınıza zarar vermez.

Kablosuz şarj cihazının manyetik alanı tehlikeli midir?

Hayır. Manyetik alan çok zayıftır ve şarj pedinin üzerinde duran telefona ulaşmaya yetecek kadar küçük bir menzile sahiptir. Elektrikli diş fırçası için kullanılan kablosuz şarj cihazına çok benzer.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu