6 Saat mi, 12 Saat mi? Yeni Telefon Kaç Saat Şarj Edilmeli? İlk Şarj Nasıl Yapılmalı?

Telefonu kutudan çıktığı gibi kullanmak doğru mu yoksa yeni telefonu belli bir süre şarj etmeli miyiz? Telefonun ilk şarj süresi ne kadar olmalı?

İlk şarj süresi ne kadar olmalı sorusu her yeni telefon alanın aklındaki sorudur. Yeni telefon kaç saat şarj edilmeli merak edenler için telefon şarjları hakkında bilgileri ve daha uzun pil ömrü için yapılması gerekenleri anlatıyoruz.

İlk alındığında yeni telefon kaç saat şarj edilmeli konusu tamamen alınan telefondaki pilin yapısı ile ilgili bir durumdur.

Peki telefonu kutudan çıktığı gibi kullanmak doğru mu yoksa yeni telefonu belli bir süre şarj etmeli miyiz? Telefonun ilk şarj süresi ne kadar olmalı?

Yeni telefon kaç saat şarj edilmeli?

Eğer nikel bataryalı bir telefon sahibiyseniz bu süre 12 saat, Lityum-iyon bataryalı telefonlarda ise bu süre 6 saattir. Yani kaç saat şarj konusu batarya niteliğine bağlı.

Eski tip nikel bataryalı telefonlarda şarj işlemine başlanılmadan şarjın tamamen boşalması gerekiyor. Ancak Lityum-iyon bataryalı telefonlarda böyle bir zorunluluk yok. Hatta Lityum-iyon bataryalı telefonlarda şarjın tamamen bitirilmemesi gerektiği tavsiye ediliyor.

Geleneksel pil teknolojilerine kıyasla lityum iyon piller daha hafiftir, daha hızlı şarj olur, daha uzun ömürlü olur ve daha fazla pil ömrü için daha yüksek güç yoğunluğuna sahiptir.

Yeni Telefon Kaç Saat Şarj Edilmeli?

  • Pil ömrü, telefonunuzun bir sonraki şarja kadar çalışmaya devam ettiği süredir.
  • Pil kullanım süresi ise, pilinizin değiştirilmesi gereken ana kadar geçen zaman dilimidir. Hem pil ömrünü hem de pil kullanım süresini en üst düzeye çıkararak telefonunuzdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Telefonunuzda gerçekleştirdiğiniz işlemler, pil ömrünü ve kullanım ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Pilin performansını ve ömrünü maksimuma çıkarmak için doğru şarj edilmeleri gerekir. Yanlış şarj teknikleri bataryaların ömrünü kısaltmaktadır.

Yeni bir telefon kaç saat şarj edilmeli sorusunu cevapladıktan sonra şimdi de telefon şarjının nasıl maksimum performansta kullanabileceğimize bakalım.

Cep telefonu şarjı nasıl daha uzun süre dayanır?

İşte daha uzun pil ömrü için yapılması gerekenler!

  • Orjinal şarj aleti kullanın.
  • Telefonu sıcak bir zeminde şarj etmeyin.
  • Şarj esnasında telefonun kılıfını çıkarın.
  • Batarya boşalmadan telefonu şarja takın.

Kesinlikle orjinal şarj aleti kullanın.

Yan sanayi denilen kalitesiz bataryalar, gene çakma sahte şarj aletlerinin kullanılması bataryanın şişip sonrasında patlamasına yol açabilmektedir. 

Telefon patlaması dediğimiz olay cihazın içindeki bataryanın patlamasıdır. Telefon patlaması hakkında daha detaylı bilgileri buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Telefonu sıcak bir zeminde şarj etmeyin.

Telefonu şarj esnasında sıcak bir zeminde tutmamanız gerekiyor. Piller, ideal sıcaklık aralığı olan 16° ila 22°C gibi geniş bir ortam sıcaklığı aralığında iyi performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır.  Aygıtı çok sıcak ortamlarda şarj etmek, pile daha da fazla zarar verebilir.

Şarj nedeniyle zaten ısınan telefon, bir de sıcak zemin ısısına maruz kalırsa batarya patlamaları meydana gelebilmektedir.

Şarj esnasında telefonun kılıfını çıkarın.

Telefonun, belirli tarzdaki kılıfların içindeyken şarj edilmesi aşırı ısınmaya yol açabilir ve bu durum pil kapasitesini etkileyebilir. Şarj ederken aygıtınızın ısındığını fark ederseniz önce aygıtı kılıfından çıkarın.

Batarya boşalmadan telefonu şarja takın.

Sağ üst köşedeki pil simgesi, pil düzeyini veya pilin şarj olma durumunu gösterir.  Şarj seviyesinin %0’a kadar düşerek telefonun kapanmasına izin vermeyin. %10 yada %20 seviyesinde telefonu şarja takabilirsiniz.

Telefonun sürekli şarjda kalması zarar verir mi? Telefonu yüzde yüz şarj etmek doğru mu?

Lityum-iyon bataryalar özelliği itibari ile şarj seviyesi %100 olunca otomatik olarak akımı keser ve şarjı durdurur.  Yani telefon geceden sabaha kadar şarjda kalsa bir sorun yaşamaz.

Telefonunuzu uzun bir süre boyunca kullanmadan saklayacaksanız, yarım şarj edilmiş olarak saklayın. Telefonunuzu tamamen boş şarjla saklarsanız, pil derin deşarj durumuna geçebilir ve bir daha şarj olmayabilir. Buna karşılık, telefonu uzun bir süre boyunca tam şarjla sakladığınızda da pil kapasitesinde azalma olabilir ve bu durum pil ömrünü kısaltabilir.

Bu yazımızda yeni telefon kaç saat şarj edilmeli, ilk şarj süresi ne kadar olmalı sorusunu cevaplandırdık.

İlk şarj süresi ne kadar olmalı?

Eğer nikel bataryalı bir telefon sahibiyseniz bu süre 12 saat, Lityum-iyon bataryalı telefonlarda ise bu süre 6 saattir.

Telefon yüzde kaçta şarja takılmalı?

%10 yada %20 seviyesinde telefonu şarja takabilirsiniz.

Telefon günde kaç kez şarj edilmeli?

Aslında sağlıklı bir bataryaya sahip telefonda günde bir şarj yeterlidir.

Şarj tam dolmadan çıkarmak zararlı mı?

Hayır bir zararı yoktur.

Telefon 2 gün şarjda kalırsa ne olur?

Lityum-iyon bataryalar özelliği itibari ile şarj seviyesi %100 olunca otomatik olarak akımı keser ve şarjı durdurur.  Yani telefon geceden sabaha kadar şarjda kalsa bir sorun yaşamaz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu