Virüsü Karantinaya Almak Ne Demek?

Virüsü temizlemek mi, karantinaya almak mı yada silmek mi daha iyidir?

Virüsü karantinaya almak, temizlemek veya silmek ne demek? Virüsten koruma yazılımınız kötü amaçlı bir dosya algıladığında yapacağınız en iyi şey ne olmalı? Virüsü temizlemek mi, karantinaya almak mı yada silmek mi daha iyidir?

İstediğiniz kadar dikkatli olun cihazınıza virüs, spyware gibi kötü amaçlı yazılım bulaşma olasılığı her zaman vardır. Kötü amaçlı yazılımlardan korunmanın en iyi yolu, güçlü bir antivirüs programı kullanmaktır.

Kullanacağınız iyi bir virüs programında gerçek zamanlı koruma özelliği bulunur. Bu kötü amaçlı yazılım veya dosyaların cihazınıza yüklenmesini engelleyen bir özelliktir.

Virüsü Karantinaya Almak Ne Demek?

Gerçek zamanlı koruma özelliğine sahip iyi bir virüs programı içerisinde kötü amaçlı bir dosya bulunan indirmeleri önler ve sizi bir virüsle uğraşma derdinden kurtarır.

Yine de modern virüsler antivirüs programlarını alt edebilmektedir. Düzenli olarak güncellenmeyen virüs programları yüzünden birden çok ZIP dosyası katmanının altına gizlenmiş kötü amaçlı yazılımlar cihazınıza sızabilmektedir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda yani örneğin bir ZIP dosyası gibi görünen paketi açtığınızda ve virüs cihaza girdiğinde yapacağınız ilk şey, virüsten koruma programınızı başlatıp güncellemek ve ardından bilgisayarınızı tam olarak taramasına izin vermektir.

Virüs taraması tamamlandığında, virüs programınız size virüsü temizlemek için bazı seçenekler sunacaktır.

Anti virüs yazılımının virüslü dosyaları temizlemesine izin vermenin herhangi bir zararı yoktur. Yazılım virüslü bir virüs dosyasını başarıyla temizleyecektir. Ancak söz konusu dosya bir Truva atı (trojen) virüsü veya bir solucansa (worm), temizlemenin bir anlamı yoktur, çünkü bu yazılımlar tamamen kötü amaçlıdır.

Virüsten koruma yazılımınız virüslü bir dosyayı karantinaya almayı da önerebilir. Ancak bir virüsü karantinaya almak tam olarak ne anlama geliyor ve bunu ne zaman yapmalısınız konusunda öncelikle bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Peki, virüsten koruma yazılımınız kötü amaçlı bir dosya algıladığında yapacağınız en iyi şey ne olmalı? Virüsü temizlemek mi, virüsü karantinaya almak mı yada silmek mi daha iyidir?

Virüsü Karantinaya Almak Ne Demek?

Tespit edilen bir virüsü karantinaya almak, kötü amaçlı olan bu dosyayı cihazınızın belirlenmiş güvenli bir alanında yalıtmak ve böylece zararlı yazılımda bulunan kötü amaçlı kodların diğer dosyalara yayılmaması anlamına gelir.

Karantinanın temel işlevi, bildirilen nesneleri (kötü amaçlı yazılım, enfekte olan dosyalar veya istenmeyen türden olabilecek uygulamalar gibi) güvenli bir şekilde depolamaktır.

Virüsü Karantinaya Almak Ne Demek?

Virüsü Karantinaya Almak mı Yoksa Silmek mi Gerekir?

Dosyalar temizlenemiyorsa, silinmeleri güvenli değilse ya da önerilmiyorsa virüsü karantinaya almak en iyi çözüm olacaktır.

Antivirüs yazılımı bir dosyayı karantinaya aldığında karantina altındaki dosyaya diğer programlar tarafından erişim sağlanamaz ve virüs cihazınıza yayılmaz.

Peki bir virüsü neden karantinaya alma gereği duyarız?

Özellikle önemli bir dosyaya virüs bulaştığında (örneğin cihazınızın düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu bir çalışma belgesi veya sistem dosyası olabilir) bu dosyayı virüsü karantinaya almak en iyi seçim olacaktır. Karantinada olan dosyadaki virüsler temizlenecektir.

Bunun yanında bazı virüs programları virüslü olmayan bir dosya yada uygulamayı da  yanlışlıkla virüs olarak tanımlayabiliyor. Bu nedenle bu tip dosyaları tamamen silmek yerine virüsü karantinaya almak doğru karardır.

Bilgisayar Virüsü Nasıl Kaldırılır ve Silinir?

Virüslü bir dosyayı silme son seçenektir. Şüpheli dosyayı silseniz bile, kötü amaçlı yazılımlar yine de kendini yeniden yüklenerek cihazınıza zarar vermeye devam edecektir.

Kötü amaçlı yazılım keşfettikten sonra, virüsten koruma yazılımınız onu otomatik olarak kaldırmaya çalışır veya en azından size virüs bulaştığını bildiren bir bildirim gönderir.

Yazımızda anlattığımız gibi, cihazınızı tarayabilir,  başka bir işlem yapmadan önce ve sonrasında şüpheli dosyaları karantinaya alabilirsiniz.

Virüs son derece inatçıysa ve virüsten koruma yazılımınız onu silmekte zorlanıyorsa, bilgisayarınızı güvenli modda başlatın ve virüsü kaldırmayı bu şekilde deneyin.

Buda başarısız olursa, Sistem Geri Yükleme‘yi çalıştırabilir veya Windows‘u tamamen sıfırlayabilirsiniz.

İlgili içerik: Windows’da 5 Adımda Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma!

Hemen hemen aynısı mobil cihazlar, özellikle Android telefonlar için de geçerlidir. Kötü amaçlı bir yazılım bulaştığında yapabileceğiniz tek şey cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak ve kötü amaçlı yazılımın herhangi bir hasar vermesini engellemek olacaktır.

Özet olarak, bir virüsü temizlemek mi, karantinaya almak mı yoksa virüsü silmek mi daha iyidir sorusunun basit bir cevabı yok. Bu karşılaştığınız kötü amaçlı yazılımın durumuna ve türüne bağlıdır.

Her durumda cihazınızı ve verilerinizi korumak için tüç seçenekleri araştırmalı ve hiçbir şey işe yaramazsa profesyonel yardım almalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Karantinaya alınan virüslü dosya silinmeli mi?

Karantina altındaki dosya virüs programı tarafından güvenli bir alanda hapsedilir ve başka dosyalara bulaşması kesinlikle engellenir. Yani karantinadaki dosyayı silmenize gerek yoktur.

Virüs programlarından gerçek zamanlı koruma ne işe yarıyor?

Virüs programının gerçek zamanlı koruma özelliği, kötü amaçlı yazılım veya dosyaların cihazınıza yüklenmesini engelleyen bir özelliktir. Gerçek zamanlı koruma sayesinde kötü amaçlı bir dosya bulunan indirmeler engellenir.

Cihaza virüs bulaşınca ne yapmalı?

Cihazınıza bir virüs veya kötü amaçlı yazılım girdiğinde virüsten koruma programınızı güncelleyin ve hemen tam virüs taraması başlatın.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu