Google Android Studio Nedir? Android Studio ile Neler Yapılabilir?

Android işletim sistemi üzerinde uygulama geliştirmemize veya düzenlememize yarayan platform Android Studio hakkında tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda veriyoruz.

Android geliştirmek için kullanılan IDE (Integrated Development Environment) olan Android Studio nedir, ne işe yarar, Android Studio nasıl indirilir ve nasıl kurulur yazımızda anlatıyoruz.

Android temelde Linux çekirdeğini kullanan bir işletim sistemidir. Android sistemini geliştirmekten sorumlu olan proje, Android Açık Kaynak Kod Projesidir (AOSP) ve Google tarafından yürütülmektedir.

Android uygulamaları Java Programlama dili kullanılarak yazılır.

Android işletim sistemi üzerinde uygulama geliştirmemize veya düzenlememize yarayan platform Android Studio hakkında tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda veriyoruz.

Android Studio nedir?

Android Studio, Intellij IDEA tarafından oluşturulan Android işletim sistemi için özel tasarlanan Entegre Geliştirme Ortamı (Integrated Development Environment – IDE)’dır.

IDE (Integrated Development Environment) bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

Android Studio, Android uygulama geliştirme alanında geliştiricilerin işini kolaylaştırmak amacıyla Google tarafından 16 Mayıs 2013 tarihinde Google I/O etkinliğinde tanıtılmış bir programlama aracıdır.

Android Studio özellikleri nelerdir?

  • Google Android Studio, güçlü bir kod düzenleyici ve geliştirici araçları sunan IntelliJ IDEA’ya dayanmaktadır.
  • Tüm Android platformları destekler niteliktedir.
  • Kullanıcılara kolaylık sağlayan akıllı kod düzenleyiciye sahiptir.
  • Anında çalıştırma özelliğiyle emülatör üzerinde çalışan uygulamanızın hızlı bir şekilde yansıtılmasını sağlayarak düzenleme, derleme ve çalıştırma süreçlerini hızlandırır.
  • Kapsamlı test araçları ve çerçeveleri sunar.
  • Google Cloud Platform ile Google Cloud Messaging ve Google App Engine’i entegre etmeyi kolaylaştıran yerleşik destek sunar.
  • Sık kullanılan uygulama özelliklerini oluşturmanıza yardımcı olacak kod şablonları ve Github entegrasyonu.
  • C ++ ve NDK desteği içerir.
  • Karmaşıklıktan hoşlanmayanlar için sadeleştirilmiş bir hiyerarşiye göre tasarlanan Yeni Sınırlama Düzeni yöneticisi (Android API seviye 9’dan önceki sürümlerle uyumludur).

Android Studio ile neler yapılabilir?

  • Android Studio’da yeni bir proje başlattığınızda, projenin yapısı SDK dizini içinde tutulan tüm dosyalarla görünür, Gradle’a dayalı yönetim sistemine dönüş süreci oluşturmak için daha fazla esneklik sunar.
  • Android Studio gerçek zamanda uygulamanıza yaptığınız görsel değişiklikleri görmenize izin verir ve aynı anda farklı düzenlemelerle ve çözünürlüklerle farklı Android cihazlarda nasıl görüneceğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Android Studio’daki diğer bir özellik ise kod paketleme ve etiketleme için yeni araçlardır. Bunlar siz yüksek miktarda kodla uğraşırken projenizi en üst seviyede tutmanıza izin verir. Program ayrıca kullanıcı arayüzüyle parçaları hareket ettirmeniz için sürükle & bırak sistemini kullanır.
  • Program ayrıca uygulamalarınızı bölgeselleştirmek için size yardım eder, uygulama akışını kontrol ederken programlamaya devam etmek için görsel bir yol sunar.

Android Studio sistem gereksinimleri nelerdir?

Windows için Android Studio sistem gereksinimleri:

  • Microsoft Windows 7/8/10 (32 bit veya 64 bit)
  • Minimum 3 GB RAM, 8 GB RAM önerilir (artı Android Emulator için 1 GB)
  • Minimum 2 GB kullanılabilir disk alanı (4 GB önerilir. IDE için 500 MB artı Android SDK ve emülatör sistemi görüntüsü için 1.5 GB)
  • Minimum 1280 x 800 ekran çözünürlüğü.

MAC OS için Android Studio sistem gereksinimleri:

  • Mac OS X 10.10 (Yosemite) veya üstü,
  • Minimum 3 GB RAM (8 GB RAM önerilir artı olarak Android Emulator için 1 GB).
  • Minimum 2 GB kullanılabilir disk alanı (4 GB önerilir. IDE için 500 MB artı Android SDK ve emülatör sistemi görüntüsü için 1.5 GB).
  • Minimum 1280 x 800 ekran çözünürlüğü.

Linux için Android Studio sistem gereksinimleri:

  • GNOME veya KDE masaüstü. Ubuntu 14.04 LTS, Trusty Tahr üzerinde test edilmiştir.
  • 32 bit uygulamaları çalıştırabilen 64 bit dağıtım.
  • GNU C Kütüphanesi (glibc) 2.19 veya üstü.
  • Minimum 3 GB RAM, 8 GB RAM önerilir (artı Android Emulator için 1 GB)
  • Minimum 2 GB kullanılabilir disk alanı (4 GB önerilir IDE için 500 MB artı Android SDK ve emülatör sistemi görüntüsü için 1.5 GB).
  • Minimum 1280 x 800 ekran çözünürlüğü.

Android Studio nedir açıkladıktan sonra Android Studio kurulumuna geçelim.

Android Studio nasıl indirilir?

Android Studio, Apache lisansı ile lisanslanmıştır ve ücretsiz olarak edinilebilmektedir. Android Studio, Windows, Mac OS X ve Linux platformları için https://developer.android.com/studio#downloads adresinden indirilebilir.

Google Android Studio Nedir?

Android Studio nasıl kurulur?

Android Studio’yu kurmak için Java Developer Kit (JDK) ile birlikte Android’s Software Developer Kit (SDK)‘ya sahip olmanız gereklidir. Öncelikle verdiğimiz linklerden bu yazılımları indirerek kurulumlarını yapınız.

Adım 1# Android Studio‘yu, Windows, Mac OS X ve Linux platformları için https://developer.android.com/studio#downloads adresinden indirelim ve indirilen kurulum dosyasını açarak Next butonuyla kuruluma başlayalım.

Adım 2# Gelecek ekranda Yüklemek istediğimiz bileşenleri seçin ve kuruluma devam edin.

Google Android Studio Nedir?

Adım 3# Programın nereye yükleneceğini seçtikten sonra adımları takip ederek Android Studio kurulumunu bitirebilirsiniz.

2018’de Google tarafından tanıtılan Open Source (Açık Kaynak) kodlu bir proje olan AndroidX nedir, ne işe yarar, AndroidX nasıl indirilir sorularının cevabını ve Android Jetpack hakkında ayrıntılı bilgileri buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Android Studio nasıl kullanılır?

Anroid Studio oldukça kolay kullanıma sahip olan bir ara yüze sahiptir. Bu sayede Android cihazlar için oldukça kolay bir şekilde uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Android Studio ara yüzünde şu özellikler bulunur.

  1. Toolbar(Araç Çubuğu): En çok kullanılan eylemleri geniş bir alanda görmek ve etkileşime geçmek için tasarlanmıştır.
  2. Navigation Bar(Gezinme Çubuğu): Projenizde bulunan dosyalar arasında(dosya hiyerarşisi) gezinmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
  3. Editor Window(Editör Penceresi): Kodlarımızı yazdığımız alandır.
  4. Tool Window(Araç Penceresi): Proje yönetimi gibi belirli görevlere erişimi sağlar.
  5. Status Bar(Durum Çubuğu): Proje durumunu gösterir. Hata veya uyarı mesajlarını bu alanda görürüz.

Özellikle akıllı telefonlara uygun şekilde geliştirilen bu platform web siteleri içinde kullanılmaktadır.

Android Studio nedir, ne işe yarar yazımız sona erdi.

Android Studio hakkında sık sorulan sorular

Android Studio hangi dili kullanır?

Android geliştirme için gerekli araç-gereçlerin bulunduğu IDE, resmi olarak Java ve Kotlin dillerini desteklemektedir.

Android Studio ücretli mi?

Android Studio, Apache lisansı ile lisanslanmıştır ve ücretsiz olarak edinilebilmektedir.

Android Studio nereden indirilir?

Android Studio, Apache lisansı ile lisanslanmıştır ve ücretsiz olarak edinilebilmektedir. Android Studio, Windows, Mac OS X ve Linux platformları için https://developer.android.com/studio#downloads adresinden indirilebilir.

Androidde uygulama yapmak için hangi dil kullanılır?

Android uygulama yapmak için Java , C , C++ , Kotlin ,XML dilleri kullanılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu