VPN Nedir, Ne İşe Yarar?

VPN sayesinde internet trafiğiniz şifrelenir, kullandığınız web tarayıcıların arama geçmişinizi kayıt altında tutması engellenir ve hatta internet servis sağlayıcınızın sizinle alakalı bilgiler toplamasına engel olunur.

VPN nedir en kısa şekilde ele alırsak, VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. VPN, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan İnternet teknolojisidir.

VPN sayesinde internet trafiğiniz şifrelenir, kullandığınız web tarayıcıların arama geçmişinizi kayıt altında tutması engellenir ve hatta internet servis sağlayıcınızın sizinle alakalı bilgiler toplamasına engel olunur.

VPN nedir? VPN’nin anlamı nedir?

VPN nedir? VPN, Virtual Private Network ifadesinin kısaltması olup Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. VPN, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan İnternet teknolojisidir. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilir.

VPN ne işe yarar?

VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilir.

VPN kullanım amacı olarak genellikle yasaklı sitelere giriş amaçlı olarak kullanılmaktadır. Yasaklanmış ya da kısıtlanmış olan sitelere giriş için VPN kullanılarak farklı IP’lerle giriş yapılır.

VPN nasıl çalışır?

vpn nedir 1

VPN, IP adresinizi VPN ana bilgisayarı tarafından yönetilen özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek maskeler. Yani siz internette VPN ile gezinirken VPN sunucusu verilerinizin kaynağı olur.

Bu, İnternet Servis Sağlayıcınızın (ISP) ve üçüncü kişilerin ziyaret ettiğiniz web sitelerini veya gönderdiğiniz ve aldığınız verileri göremediği anlamına gelir. VPN, bütün verilerinizi “anlaşılamaz” hâle getiren bir filtreymiş gibi çalışır. Herhangi biri bu verileri ele geçirse bile kullanamaz.

VPN nedir, nasıl kullanılır yazımıza VPN kurulumu ile devam ediyoruz.

VPN nasıl kurulur?

VPN sunucusuna bağlanabilmek için kullandığınız VPN servis sağlayıcısının yazılımı veya kendi sunucunuzda kurulu VPN yazılımı ile uyumlu bir istemci yazılım kurmanız gerekmektedir.

Bu yazılım bilgisayarınızda sanal bir ağ bağdaştırıcısı oluşturacaktır. Bu ağ bağlantısı VPN sunucusu ile belli şifreleme ve ağ protokolleri üzerinden bit tünel bağlantısı kurarak VPN sunucunuzdan bir ip adresi alacaktır. Bu ip üzerinden internete çıktığınız için internet üzerinde bu ip den bağlandığınız görülecektir.

VPN nasıl kullanılır?

VPN günümüzde sadece bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda, tabletlerde, akıllı TV’lerde, oyun konsollarında ya da set top box adı verilen çeşitli medya cihazlarında kullanılabilmektedir. Ayrıca VPN’in cihaz yerine direkt olarak modeme kurulması o modem üzerinden ağa bağlı olan tüm cihazların internet trafiğinin şifrelenmesi anlamına gelmektedir. Bu şekilde daha güvenli bir ağ ortamı oluşturulmaktadır. Ayrıca VPN’in uygulamasının aktifleştirilmesi ya da kullanımının unutulması gibi bir durumda meydana gelmemektedir.

Bazı VPN servisleri aynı anda bağlantı sayısına sınırlama getirmektedir. VPN hizmetinin modem üzerinden kullanılması aynı zamanda bu kısıtlamanın da aşılması anlamına gelmektedir. VPN uygulaması her modeme kurulamamaktadır. Bu işlem sadece destekleyen modemler ile yapılabilmektedir. Hangi ve markaların desteklendiği bilgisi VPN sağlayıcıların internet sitelerinde yer almaktadır.

VPN türleri nelerdir?

vpn nedir 2

2 çeşit VPN türü vardır. Bunlar uzaktan erişim ve siteden siteye olarak bilinir.

Uzaktan erişim VPN, çalışma ortamında olmayan VPN kullanıcısının, internet aracılığı ile özel ağ üzerindeki sunucuya erişmesini sağlar. Siteden siteye VPN ise, iki farklı kuruluş arasındaki ortak bir ağ üzerinden, yönlendirilmiş bağlantı kullanımını sağlar.

VPN nedir, nasıl kullanılır yazımıza VPN uygulamaları ile devam edelim.

En iyi VPN uygulaması hangisi?

En iyi VPN hizmeti, sunduğu işlevler, sunucunun konumu, bağlantı protokolü ve fiyat konusunda iyi bir denge kuran hizmettir

. Tek bir VPN hizmetinin ismini verip, en iyisi olduğunu söyleyemeyiz, çünkü bu onunla ne yapacağınıza bağlı. Çok sık dosya indirecekseniz, daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir; bunun yanında amacınız konum kısıtlamalarından kurtulmak, yasaklı siteleri açmaksa daha uygun fiyatlı seçenekleriniz var.

VPN nedir yazımızda son olarak kullanabileceğiniz VPN servislerine bakalım.

Ücretli ve ücretsiz VPN hizmetleri

Opera VPN ile hiçbir ücret ödemeden ve farklı bir program kurmaya gerek duymadan direkt olarak VPN kullanabilirsiniz.

Opera VPN nedir, ne işe yarar? Opera VPN nasıl indirilir? Opera VPN nasıl kullanılır? Opera VPN ayarları nasıl yapılır buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

TorVPN (ücretsiz ve ücretli)

Bant genişliği kullanımı ve ödeme detaylarınız dışındaki bilgileri kaydetmiyor. Ayda 1GB’a kadar ücretsiz, Premium hesaplar 5GB için ayda 7 dolardan başlıyor. 100GB için ayda 38 dolar ödemeniz gerekli.

WiTopiaa (ücretli)

WiTopia, kullanıcılarıyla eşleştirilebilecek bilgiler kaydetmiyor, günlükleri haftalık olarak siliyor. Sadece kayıt bilgilerini ve ödeme detaylarını saklıyor. Şifreleme ve kullanılan protokollere göre yılda 50 – 70 dolar arasında değişiyor.

Private Internet Access (ücretli)

Etkinliğinizi kaydetmiyor, paylaşımlı IP kullanıyor, verilerinizi gizli tutma sözü veriyor. Ücretler ayda 7 dolardan ve yılda 40 dolardan başlıyor.

proXPNP (ücretsiz ve ücretli)

proXPN, etkinliğinizle ilgili çok az şeyi kaydediyor. Bunlar arasında e-posta adresiniz, ödeme bilginiz, bant genişliği kullanımınız, bağlantı süreniz, giriş çıkış saatleriniz var. Bu günlükleri sadece 14 gün veya daha az saklama ve kimseyle asla paylaşmama sözü veriyorlar.

Ücretsiz planda hızınız 300kbps ve Miami’daki (ABD) çıkış noktasıyla sınırlanıyor. Premium hesaplar, PPTP desteği sunuyor (router veya mobil cihazları bağlamak için) ve kotayı kaldırıyor. Bunun yanında diğer çıkış noktalarını da seçebiliyorsunuz. Premium planlar ayda 10 dolardan başlıyor.

VPN Türkiye (Ücretli)

Ayda 20 TL’den başlıyor. 12 aylık abonelik 180 TL.

Batihost (Ücretli)

Türkiye; çıkış sunucuları seçtiğiniz pakete göre değişiyor. Aylık 17 TL’den, yıllık 150 TL’den başlıyor. Ücretsiz olarak 1 günlük denemeniz mümkün.

VPN nedir yazımızda son olarak VPN hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.

VPN Hakkında Sık Sorulan Sorular

VPN zararı var mı?

VPN’nın kapalı kapıları açtığı ve size güvenlik sağladığı doğru olsa da, VPN kullanmak web ortamında aklınıza esen her şeyi yapabileceğiniz ve her durumda güvende olabileceğiniz anlamına gelmez. Tehlikeli sitelere VPN üzerinden de giriş yaparsanız virüsler, zararlı yazılımlar ve phishing riskinden kurtulamazsınız.
Uygulamanın cihaza kurulumunu yaparken istediği erişim izinleri sayesinde bazı VPN servisleri, cihaz sahibi hakkında oldukça fazla veriye ulaşabilir, ve bunları tehdit unsuru yapabilir.

VPN den virüs bulaşır mı?

Tehlikeli sitelere VPN üzerinden de giriş yapsanız virüsler, zararlı yazılımlar ve phishing riskinden kurtulamazsınız.

VPN ile bağlanmak interneti hızlandırır mı?

VPN bağlantınızın ne kadar hızlı olabileceği, internet bağlantı hızınıza dayanır. İnternetinizden daha hızlı çalışamaz. Bir VPN kullandığınızda, VPN trafiğinizin yeniden yönlendirilmesinden dolayı ve sizin tarafınızdan gönderilen veri şifrelenmiş olduğundan dolayı az miktarda hız kaybetmeyi bekleyebilirsiniz.

Türkiyede VPN kullanmak yasak mı?

Türkiye’de VPN yasal mı sorusunun cevabı teknik olarak evet. Vpn’leri açıkça yasaklayan herhangi bir kanun hükmü bulunmuyor. VPN kullanmak, DNS değiştirmek ve erişim engeli getirilen sitelere ulaşmak, şu anda suç teşkil etmiyor ve bunlara dair herhangi bir kanun hükmü de zaten bulunmuyor.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu