Otomasyon Nedir? Otomasyon Neden Tercih Edilir?

Otomasyon nedir, ne işe yarar, otomasyon çeşitleri ve kullanım alanları?

Kelime olarak kendi kendine hareket eden anlamına gelen Otomasyon nedir, ne işe yarar, otomasyon çeşitleri ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Otomasyon nedir?

Kökeni Fransızca olan Otomasyon (Automation) kelime olarak kendi kendine hareket eden anlamına gelmektedir.

Otomasyon, insana ihtiyaç duymadan, üretim ve hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla robot, makine, sensör ve bilgisayarların aynı sisteme dahil edilerek otomatik ve kontrollü çalışan sisteme denmektedir.

Otomasyon ne işe yarıyor?

Otomasyon, insan aracılığıyla yapıldığında hata ihtimalinin yükseldiği, ürünün tasarlanan üretim teknolojisi gereği tüm imalat aşamalarında veya birbirine bağlı proseslerin izleme, kontrol, işlem yapma ve optimizasyonu dâhil tekrarlı, karmaşık, detaylı ve sürekli analiz edilmesi gereken, mekanik, elektronik, yazılımsal donatılara sahip sistemler bütünüdür.

Otomasyon Nedir? Otomasyon Neden Tercih Edilir?

Otomasyon sistemleri, birden çok sistemin ve aletin bir araya gelmesinden oluşuyor.

Otomasyon sistemlerinde insanlar ile iş paylaşımı yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı yarı ve tam otomasyon olmak üzere iki otomasyon kavramı ortaya çıkmıştır.

Otomasyon sistemlerinde eğer insan gücü yoğun ise buna yarı otomasyon, eğer makine gücü yoğunsa tam otomasyon denmektedir.

Otomasyon kullanım alanları

Otomasyon sistemi günümüzde;

  • İmalat sektöründe,
  • Taşıma işlemleri ile araba sektöründe,
  • Bütün farklı beyaz eşyalarda,
  • Elektronik cihaz üretiminde,
  • Cep telefonlarında,
  • Bilimsel çalışmalarda,
  • Hava tahminleri için,
  • Asansör sistemlerinde,
  • Elektrik hizmetlerinde,
  • Fotoğraf ile video kayıt gibi,

bir çok alanda kullanılmaktadır.

Otomasyon teknikeri ile Otomasyon mühendisi nedir, ne iş yaparlar?

Otomasyon teknikeri, iş yerinde bulunan makineler ve araçların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan kişidir. Otomasyon teknikeri, cihazların montaj, onarım ve programlama işlerinden sorumludur ve cihazların üretiminde ya da son kontrol aşamasında görev alır.

Otomasyon mühendisi, bir sistemin amaçlanan ve planlanan şekilde çalışmasını sağlayan kişidir. Otomasyon mühendisleri, endüstriyel ve elektronik sistemlerle ilgilenip sistemin otomatik kontrolünü ve planlamasını yapar.

Otomasyon şirketleri ne iş yapar?

Otomasyon şirketleri, müşterilerinin istediği esneklikte ve düzende otomasyon sistemleri oluştururlar. Bu sayede müşterilerinin daha verimli, hızlı ve hatasız ürünler üretmesine imkan sağlayıp, rakipleri arasında öne çıkmasını sağlar.

Bilim Kurgu filmleriyle hayatımızda yer eden Yapay zeka nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, Yapay zeka (Artificial Intelligence:AI)  nasıl çalışır, yapay zekanın kullanım alanları nelerdir gibi yapay zeka hakkında tüm soruların cevaplarını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Otomasyon hakkında sıkça sorulan sorular

Otomasyon teknolojisi nedir?

Otomasyon, insana ihtiyaç duymadan, üretim ve hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla robot, makine, sensör ve bilgisayarların aynı sisteme dahil edilerek otomatik ve kontrollü çalışan sisteme denmektedir.

Yarı otomasyon nedir?

Otomasyon sistemlerinde eğer insan gücü yoğun ise buna yarı otomasyon denir.

Tam otomasyon nedir?

Otomasyon sistemlerinde eğer makine gücü yoğunsa, buna tam otomasyon denir.

Otomasyon sistemleri nedir?

Otomasyon sistemleri, birden çok sistemin ve aletin bir araya gelmesinden oluşan sistemler bütünüdür.

Yazıyı Oyla!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu