HTS Kaydı Nedir, Nasıl Alınır?

HTS kaydı, nedir, HTS kayıtları neleri kapsar, HTS kaydını kimler alabilir, HTS kayıtları kaç yıl saklanır? HTS kaydı hakkında tüm merak edilenler yazımızda...

Telefon görüşmeleriniz hakkında tüm bilgileri içeren HTS kaydı nedir, HTS kayıtları neleri kapsar, HTS kaydını kimler alabilir, HTS kayıtları kaç yıl saklanır gibi HTS kaydı hakkında tüm merak edilenleri yazımızda cevaplıyoruz.

HTS kaydı nedir?

HTS kaydı (Historical Traffic Search) (Arama trafiği tarihçesi) (Arama trafiği kayıtları), şahsa ait telefondan hangi tarih ve hangi saatte kiminle iletişim kurulduğu, kim tarafından arandığı, ayrıca hangi numaraları aradığına kadar ayrıntılı rapor dökümüdür.

HTS Kaydı örneği

HTS Kaydı Nedir, Nasıl Alınır?

HTS kaydı nedir açıkladıktan sonra HTS kayıtları ile ilgili diğer soruları cevaplandıralım.

HTS kayıtları neyi kapsar?

HTS kaydı içerisinde arayan ve aranan bilgileri, arama zamanı, konuşma süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgiler yer alıyor.

HTS kayıtları kişilerin kendi telefonları ile gerçekleştirdikleri görüşmeler, arama zamanları, arayanlar, aranan numaralar, aramanın nereden yapıldığı gibi bilgileri bulundurur. HTS raporları aleni bir şekilde yazılmaz. Bunun yerine teknik bilgiler bulundurur. Baz istasyonlarında sinyal özellikleri yer alır.

HTS kayıtlarının içinde yer alan bilgiler şunlardır:

  • MSISDN: İnternete erisen GSM numarasıdır.
  • Özel IP: Yerel ağlarda (LAN) kullanılan, tahsis edildiği an itibariyle her cihaz için tekil olan, internete erişimi olmayan IP adresleridir.
  • Port (Özel/ Genel): TCP/UDP protokollerinde noktadan noktaya iletişim amacıyla kullanılan 0-65535 aralığındaki numaralardır.
  • Genel IP: Genel ağlarda (WAN) kullanılan, farklı portlar üzerinden birden fazla cihaza atanabilen(NAT yöntemi ile) IP adresidir. Aynı Genel IP adresinin, aynı anda kaç farklı cihaza atanacağı operatörler arasında farklılık gösterebilmektedir.
  • Hedef IP: Internet erişiminin yapıldığı sunucunun IP adresidir.
  • Hedef Port: Internet erişimi yapılan sunucunun, erişilen port numarasıdır.
  • IMEI (International Mobile Equipment Identity): IMEI numarası en az 14 karakterli olmalıdır. IMEI numarasının ilk 14 karakteri telefon cihazlarına ait tekil bir numarayı ifade etmektedir. 15. karakter, ilk 14 numaradan bazı aritmetik hesaplarla üretilen doğrulama numarasıdır. Aynı IMEI numarasının 15. karakteri bazı GSM işletmecileri kayıtlarında 0 (sıfır) olarak bazılarında ise farklı bir numara olarak tutulabilmektedir. Bu nedenle IMEI numaralarına ait dökümler oluşturulurken ilk 14 karakteri uyan kayıtlar dikkate alınmaktadır.
  • IMSI (International Mobile Subscriber Identity): Bir GSM hattının dünyadaki tekil numarasıdır. İlk 3 karakter ülkeyi, sonraki 2 karakter GSM operatörünü tanımlar.
  • BAZ : Internet trafiğinin başladığı baz istasyonunun adresidir.

HTS kayıtları neden istenir?

Hukuki davalarda şüpheli ya da sanığın geçmişte yapmış olduğu iletişim kayıtlarını kapsamaktadır. İçerisinde tarih ve saat bilgisinin de yer aldığı HTS kayıtları, kişinin kimi aradığı ya da o kişi ile sesli, görüntülü ya da yazılı iletişim tercihlerinden hangisiyle iletişime geçtiği hakkında bilgi vermektedir.

HTS kaydı nereden alınır?

HTS kaydı, operatör şirketler üzerinden alınmaktadır. Ayrıca internet ortamında yapılan suçlara dair bilgilere yine internet hizmetini sunan şirket üzerinden ulaşılır.

HTS kaydını kimler alabilir?

HTS kayıtları 5651 sayılı kanun gereği GSM operatörleri tarafından tutulur ve BTK -Bilgi Teknolojileri Kurumu  ile paylaşılır. Hakim kararına istinaden BTK’dan talep edilerek yargılamalarda yerini alır.

HTS kayıtlarına sadece mahkeme kararı ile erişilebilir. Ve bu kayda dair incelemeyi sadece Savcılar ve Mahkemeler yapar. CMK’nın 135. maddesi ile Anayasamızın 22. Maddesi bu kaydın yasal dayanağını teşkil eder.

HTS kayıtlarının analizi ve raporlanması, mahkemeler tarafından alanında uzman bilirkişilere yaptırılır.

Şahıs olarak herhangi bir şahsın iletişim kayıtlarına istediğiniz zaman ulaşamazsınız. Ancak kendi HTS kayıtlarınızı isteme hakkınız var. Bunun için hattın kendi adınıza olması ve operatör şirketine başvurunuzu yapmanız gereklidir. 

Ancak operatör şirketlerin vereceği bilgiler sınırlı bilgi olabilir. Gizli numaralardan gelen çağrıların kime ait olduğunu göstermeyecektir. Ayrıca geriye dönük kayıtlarda süre sınırlaması da olacaktır. Bu sebepten dolayı mahkeme sürecini işletebilirsiniz.

Mahkeme kararı olmadan telefon kayıtları çıkar mı?

Hayır. herhangi bir mahkeme kararı olmadan HTS kayıtları alınamamaktadır.

Telefon kayıtları ne kadar süre saklanıyor?

Ceza Muhakemeleri Kanunu (m.135/4), Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda öngörülen süreler dikkate alınır. Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.

HTS raporu kac günde çıkar?

HTS raporu, suçun niteliğine ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir.

HTS kaydı nedir, HTS kayıtları neleri kapsar, HTS kaydını kimler alabilir, HTS kayıtları kaç yıl saklanır gibi HTS kaydı hakkında tüm merak edilenleri cevapladığımız yazımız sona erdi.

IP TV nedir, nasıl çalışır, nasıl kurulur, IP TV nasıl izlenirIP TV izlemek suç mu herhangi bir cezası var mı gibi IP TV‘ler hakkında bir çok sorunun cevabını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

HTS kaydı hakkında sıkça sorulan sorular

HTS neyin kısaltması?

HTS, Historical Traffic Search kelimelerinin kısaltmasıdır.

HTS Türkçesi nedir?

HTS Türkçesi, Arama trafiği tarihçesi yada Arama trafiği kayıtları olarak adlandırılır.

HTS kaydı ne demek?

HTS kaydı, şahsa ait telefondan hangi tarih ve hangi saatte kiminle iletişim kurulduğu, kim tarafından arandığı, ayrıca hangi numaraları aradığına kadar ayrıntılı rapor dökümüdür. 

HTS kayıtları kimden alınır?

HTS kaydı, operatör şirketler üzerinden alınmaktadır. Ayrıca internet ortamında yapılan suçlara dair bilgilere yine internet hizmetini sunan şirket üzerinden ulaşılır. 

HTS kaydı kaç günde çıkar?

HTS raporu, suçun niteliğine ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir.

Kendi HTS kaydımı alabilir miyim?

Kendi HTS kayıtlarınızı isteme hakkınız var. Bunun için hattın kendi adınıza olması ve operatör şirketine başvurunuzu yapmanız gereklidir. 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu