FSI Motor Nedir, Nasıl Çalışır?

FSI motor nedir, nasıl çalışır, hangi araçlarda FSI motor bulunmaktadır?

Fuel Stratified Injection (Benzinli Direkt Enjeksiyon) olarak bilinen FSI motor nedir, nasıl çalışır, hangi araçlarda FSI motor bulunmaktadır?

FSI motor nedir??

FSI Motor (Fuel Stratified Injection) (Benzinli Direkt Enjeksiyon), bir yakıt püskürtme teknolojisidir.  Bu motor halk arasında Hitler motor olarak bilinen standart 1.6 litrelik MPI atmosferik VW motorunun yerini alması amacıyla geliştirildi. 

FSI Motor terimi aslında yanlış bir terimdir çünkü fsi adında bir motor tipi yoktur FSİ bir yakıt yakma teknolojisidir.

FSI motor nasıl çalışır?

FSI motorlarda yakıt standart motorlardaki gibi manifolda değil, direkt yanma odasına püskürtme yapılır. Manifolda püskürtme yapılan sistemlerde enjeksiyon basıncı 4 bar seviyelerinde iken, FSI’de bu rakam 10 bar seviyelerine ulaşmaktadır. Her emme manifoldunda bulunan ve tumble adı verilen hareketli levhalar,manifoldun içinden silindirlere doğru ilerleyen havaya sarmal bir hareket verir.

Piston kafasının dalgayı andıran özel formu sayesinde ateşlenmeye hazır hava ve yakıt karışımı bujinin hemen çevresinde toplanabiliyor. Tüm bunların asıl amacı; düşük yakıt tüketimi yapabilmek.

FSI motor özellikleri

FSI teknolojine sahip olan motorlarda yakıt, çok ince partiküllerden oluşan sprey şeklinde doğrudan yanma odasına püskürtülmektedir. Bu sayede yanmadan atılacak olan yakıtın önüne geçilerek yakıt tasarrufu sağlanmış ve motordan alınan verim artmıştır.

FSI motor güçleri

  • 1.6 115 hp
  • 2.0 150 hp
  • 3.2 250 hp
  • 4.2 355 hp

FSI motor hangi araçlarda var?

FSI motor, Türkiye pazarına 1.6 lt. 115 HP Touran ile girdi ve Golf V ile devam etti. FSI motorun çalışma sistemi, Mitsubishi GDI (Gazoline Direk Injection) ile benzerlikler taşımaktadır.

FSI motor nedir, nasıl çalışır yazımıza burada sona erdi.

Common Direct Turbo İnjektion (Doğrudan Ortak Turbo Enjeksiyonu) olarak bilinen CDTI motor nedir, nasıl çalışır, hangi araçlarda CDTI motor bulunmaktadır?

Yazıyı Oyla!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu