Anakartın Desteklediği Ram Miktarı Nasıl Bulunur?

Bilgisayarınızda yeni RAM yükseltmesi yapmadan önce bu rehber yazımızı mutlaka okuyun.

Anakartın desteklediği ram miktarını öğrenme başlıklı bu makale, yeni bir bilgisayar oluştururken anakartla uyumlu RAM bulma ve bir bilgisayarı yükseltirken takılabilecek maksimum RAM kapasitesini öğrenme dahil, RAM ve anakart uyumluluğuyla ilgili bir çok bilgiyi içermektedir.

Rastgele Erişim Belleği veya RAM (Random Access Memory), telefonlarda, bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan geçici bir depolama aygıtıdır. RAM bir bilgisayarın kısa süreli belleği olup, daha hızlı performansın anahtarıdır.

Yeni bir bilgisayar yükseltmesi yapacaksanız işe ilk olarak RAM’lerden başlamalısınız.

Ancak donanım ve işletim sistemleri gibi fiziksel sınırlarınız olduğu için sınırsız sayıda RAM yükleyemezsiniz. Her anakart modeli sınırlı sayıda RAM’i destekler. Bu nedenle RAM yükseltmesi yapmadan önce anakartın desteklediği RAM miktarını bilmeniz gerekir.

Peki Anakartınızın ne kadar RAM kaldırabileceğini merak ediyor musunuz?

Ne kadar RAM’e ihtiyacım var?

Anakartın desteklediği ram miktarını öğrenmeden önce sizin ne kadar bir RAm takviyesine ihtiyacınız var buna karar vermelisiniz.

Oyun oynama, görüntü düzenleme ve video düzenleme gibi etkinlikler, internette gezinme ve video akışı gibi etkinliklerden çok daha fazla RAM gerektirir; bu nedenle, bilgisayarınızı nasıl kullanmayı planladığınız, ne kadar RAM’e ihtiyacınız olduğu konusunda önemli bir faktör olacaktır.

Birçok kullanıcı 8 GB RAM ile gayet iyi idare edebilir, ancak çalıştırmak istediğiniz uygulama ve oyun türlerine ve kaç tane uygulamanın açık olması gerektiğine bağlı olarak 16 GB, 32 GB veya daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Anakart ne kadar RAM destekler?

Teorik olarak, anakartınız sınırsız miktarda RAM işleyebilir. Ancak pratikte, anakartınızın ne kadar RAM destlediği konusunda bazı sınırlamalar vardır.

Bir anakartın desteklediği RAM kapasitesi, sahip olduğu RAM yuvalarının sayısına ve desteklenen RAM tipine göre belirlenir. Çoğu anakartta 2 yada 4 RAM yuvası bulunur ve bunların yuva boyutları genelde aynıdır.

DDR4 RAM’i destekleyen bir anakartta genellikle dört RAM yuvası bulunurken, DDR3 RAM’i destekleyen bir anakartta genellikle iki veya üç RAM yuvası bulunur .

Hem DDR3 hem de DDR4 RAM’i destekleyen bazı üst düzey anakartlarda sekiz adede kadar RAM yuvası bulunabilmektedir.

Bir anakartın kaldırabileceği maksimum RAM miktarı, CPU türüne de bağlıdır ve RAM türüyle de sınırlıdır . 2007 sonras çoğu RAM türünün maksimum kapasitesi 16 GB veya 32 GB’dir.

Dolayısıyla, DDR4 RAM kullanan bir anakart tipik olarak 64 GB’a kadar RAM’i işleyebilirken, DDR3 RAM kullanan bir anakart tipik olarak 32 GB’a kadar RAM’i işleyebilir.

Bazı CPU’lar diğerlerinden daha fazla RAM işleyebilir.

Dip not: Windows yalnızca 32 bit ve 64 bit olan iki sistem mimarisini destekleyebilir. Sistemin kaldırabileceğinden daha fazla RAM taktığınızda, fazladan RAM okunamaz hale gelir.

Anakart hangi RAM modellerini destekler?

Anakartınız için uyumlu Bellek (RAM) bulmanın ilk adımı, sahip olduğunuz anakart türünü bilmenizi gerektirir.

  1. Windows + R tuşuna basarak açılan Çalıştır penceresine msinfo32.exe yazarak Enter‘layın.
  2. Sistem Bilgisi penceresi açılacaktır. Burada bulunan Sistem Modeli satırında Anakart marka ve model bilgilerini görebilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda, hemen hemen tüm anakartların üzerinde anakart markası ve modeli açık bir şekilde etiketlenmiştir.

Anakartınız hakkında bu bilgiler size yeterli gelmediyse CPU-Z programı ile Anakartınız hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için bakınız: 2 Adımda Anakart modelini öğrenme!

Tüm yeni anakartlar, mümkün olduğu kadar çok farklı RAM modeliyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle Anakart-RAM uyumluluk listesi oldukça uzundur.

Yukarıda değindiğimiz gibi hem İşlemci ve hem de anakartın kaç GB ve ne kadar hızlı RAM’i destekleyebilecekleri konusunda bir sınır vardır. En önemli şey, anakartların daha hızlı RAM’i tanıyacak ve basitçe daha düşük bir frekansta çalıştıracak şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Piyasada şu anda bulabileceğiniz farklı RAM türleri şunlardır:

  • Single Data Rate (SDR) – Tek Veri Hızı
  • Double Data Rate 2 Synchronous Dynamic RAM DDR2 SDRAM – Çift Veri Hızı 2 Senkron Dinamik RAM
  • Double Data Rate 3 Synchronous Dynamic RAM DDR3 SDRAM – Çift Veri Hızı 3 Senkron Dinamik RAM
  • Double Data Rate 4 Synchronous Dynamic RAM DDR4 SDRAM – Çift Veri Hızı 4 Senkron Dinamik RAM
  • Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic RAM DDR5 SDRAM – Çift Veri Hızı 5 Senkron Dinamik RAM
  • Double Data Rate 6 Synchronous Dynamic RAM DDR6 SDRAM – Çift Veri Hızı 6 Senkron Dinamik RAM
Anakartın Desteklediği Ram Miktarı Nasıl Bulunur?
Anakart hangi RAM modellerini destekler?

Anakartın desteklediği RAM miktarı nasıl öğrenilir?

Sıra Anakartın desteklediği ram miktarını öğrenme aşamasına geldi.

Anakartın desteklediği ram miktarı yani desteklenen maksimum RAM belleği kontrol etmenin en garantili yolu, cihaz kılavuzuna bakmak veya anakart şirketinin web sitesinde model numarasıyla arama yapmaktır.

Üreticinizin web sitesinde anakartı bularak anakartınızın desteklenen RAM frekansları özelliklerde listelenecektir.

32 bit makineniz varsa, yalnızca 4 GB’a kadar RAM kullanabilirsiniz. 64 bit makineler için, Windows 10 Home kullanıyorsanız 128 GB RAM kullanabilirsiniz. Windows 10 Pro için 2 TB’a kadar RAM’iniz olabilir.

RAM kapasitesini düşünürken, anakartınızın sahip olduğu RAM yuvalarının sayısını ve anakartın desteklediği RAM miktarını göz önünde bulundurmanız gerekir.

Windows kullanıcıları, aşağıdaki komutla maksimum RAM kapasitesini belirleyebilir. Gigabayta dönüştürülebilen kilobayt cinsinden nihai değeri verir (KB’yi GB’ye dönüştürmek için değeri 1048576’ya bölün).

wmic memphysical get MaxCapacity, MemoryDevices
Anakartın desteklediği ram miktarını öğrenme
Anakart RAM desteğini öğrenme

Örneğin bende Maksimum RAM kapasitesi 33554432 görünüyor ve 2 RAM yuvası var. Demek ki benim anakartımın 33554432 / 1048576 = 32GB Maksimum bellek kapasitesi mevcut.

Anakartınızda benim gibi iki bellek yuvası varsa, bu yuva başına maksimum RAM kapasitesinin 32 / 2 = 16 GB olduğu anlamına gelir.

İhtiyacınız olan RAM miktarı, anakartın desteklediği RAM miktarından farklıdır ve her zaman maksimuma çıkarmanız gerekmez.

Anakartın desteklediği RAM miktarını nasıl öğreneceğinizi anlattığımız yazımız sona erdi.

Sık Sorulan Sorular

Anakarta uygun RAM nasıl seçilmeli?

Piyasada bulunan yeni nesil anakartlar, mümkün olduğu kadar çok farklı RAM modeliyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Yani anakarta uygun RAM bulmak eskisi kadar zor değil. Bu nedenle Anakart-RAM uyumluluk listesi oldukça uzundur.

Anakartartıma kaç tane RAM takabilirim?

Anakartınızda 2 RAM yuvası varsa 2 RAM takabilirsiniz. Örneğin bilgisayarın RAM kapasitesi 32 GB ise ve 2 yuva varsa 32 / 2 = 16 GBlık RAM ler takabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu