Windows PowerShell Nedir, Ne İşe Yarar?

PowerShell nedir, ne işe yarar, PowerShell komutları nelerdir, PowerShell nasıl kullanılır, PowerShell nasıl kaldırılır?

Microsoft tarafından geliştirilen komut satırı olan PowerShell nedir, ne işe yarar, PowerShell komutları nelerdir, PowerShell nasıl kullanılır, PowerShell nasıl kaldırılır gibi Windows PowerShell hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Powershell çalıştırmak için Microsoft+R tuşlarına aynı anda basarak açılan Çalıştır penceresine Powershell yazarak ulaşabilirsiniz.

PowerShell nedir?

Windows PowerShell, Microsoft’un Windows ve Windows Server üzerindeki kontrol yetkinliğini arttırmak ve otomatikleştirilmiş işlevler hazırlamak amacıyla geliştirdiği otomatikleştirme platformu ve bir betik dilidir.

PowerShell, görevleri otomatikleştirmek ve yapılandırmayı basitleştirmek için güçlü bir araçtır.

PowerShell ne işe yarar?

PowerShell nedir konusundan ziyade  PoweShell işe yarar konusu daha önemli.

PowerShell, BT uzmanlarının, Windows işletim sisteminin ve Windows sunucularında çalışan diğer uygulamaların yöntemlerini denetlemesine ve otomatik hâle gelmesine yardımcı olur. Ayrıca yöneticilerin COM ve WMI’ya tam erişim yoluyla uzak ve yerel Windows sistemindeki görevlerini yerine getirmesini sağlar.

PowerShell’in en önemli avantajlarından biri, başka bir sisteme uzaktan bağlanma yeteneğidir. Yönetici, uzakta olan bir sunucuya bağlanmak ve komutları doğrudan o sunucu üzerinde çalışıyormuş gibi çalıştırmak için uzak bir PowerShell oturumu kullanabilir.

PowerShell nasıl indirilir?

PowerShell, Windows 7 ve sonraki sürümlerinin tümünde tümleşik olarak geliyor. Eski Windows sürümlerinde de PowerShell çalıştırılabilir ancak indirilmesi ve kurulumunun yapılması gerekmektedir.

PowerShell’i yüklemek için Windows Management Framework (WMF) aracına sahip olunmalıdır. WMF’nin sürüm numarasıyla yüklenecek PowerShell sürüm numarası uyumludur.

Windows Management Framework ve PowerShell‘i aşağıdaki indirme linklerimizden indirebilirsiniz.

Windows PowerShell nerede bulunur, nasıl açılır?

  • Başlat ‘ a tıklayın, PowerShell yazın ve ardından Windows PowerShell ‘ e tıklayın.
  • Başlat > Tüm programlar > Donatılar > Windows PowerShell klasörüne ve ardından Windows PowerShell ‘ e tıklayın.

windows powershell nedir ne ise yarar 1

PowerShell nasıl kullanılır?

1- Windows arama çubuğuna PowerShell yazın ya da CTRL + R yaparak Çalıştır penceresine ‘powershell‘ yazın ve çalıştırın.

YouTube video

2- Çıkan pencereye aşağıda verdiğimiz PowerShell komutlarını girerek kullanabilirsiniz.

PowerShell komutları nedir?

PowerShell komutları, windows ekosistemindeki active directory ve exchange de dahil olmak üzere hemen hemen tüm görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Powershell’in sahip olduğu komutlara Cmdlet denir.

  • Active Directory (Modül): Bu modül, bilgisayarlar, kullanıcılar, gruplar ve hesaplarda depolanan yetkiler gibi Active Directory nesnelerinin yönetilmesini sağlıyor.
  • Exchange Server (Modül): Bu modül, Exchange Server’ların tam yönetimini sağlıyor. Modülün içerisinde birçok ek cmdlet bulunuyor ve bunlar Exchange mail sunucusuna tam destek sağlıyor.
  • Get-Help (cmdlet): Bu cmdlet, syntax kullanımları ve komutlarla ilgili faydalı bilgileri sağlıyor.
  • Get-Command (cmdlet): Yürütüldüğü zaman mevcut olan komutların listesini sağlar. Özellikle modüller için hangi komutların mevcut olduğunu görmek açısından faydalıdır.
  • Set-Variable (cmdlet): Bu cmdlet, yeniden kullanmak istediğiniz kodları, çoklu nesneleri, dosya yollarını depolamaya yarayan değişkenleri oluşturur.
  • Invoke-Command (cmdlet): Bu cmdlet, genelde yerel bilgisayardan çalıştırılıp uzaktaki bilgisayarlarda komutları çalıştırmak için kullanılır.
  • Pipeline (|): PowerShell’in özelliklerinden birisi | karakteri ile komutları birbirine bağlamasıdır. Böylelikle PowerShell, komutun ilk kısmını yürütüyor ve elde edilen sonucu ikinci komutu yürütmek için kullanıyor. Daha fazla bağlı adım varsa tüm işlemler tamamlanana kadar bu döngü devam ediyor. Özellikle kullanıcı adı oluşturma, kullanıcıyı bir güvenlik grubuna eklemek ya da varsayılan parolayı sıfırlamak gibi çok adımlı işlemlerde işe yarıyor.
  • Function ({}): Bu işaretlerin arasına alınan komut fonksiyonları bir yada daha fazla kez yürütülebiliyor.
  • Out-File (cmdlet): PowerShell’in komut çıktısını bir dosyaya aktarmayı sağlar. Örneğin kullanıcı hesaplarının listesi alınıp daha sonra kullanılmak üzere bir metin dosyasına kaydedilebilir.
  • Import-Module (cmdlet): Daha fazla modülü PowerShell yapısına katmayı sağlar.

PowerShell nasıl kapatılır? (PowerShell devre dışı bırakma)

Powershell’i devredışı bırakmak için:

  1. Windows arama çubuğuna Windows Yönetim Araçları yazın ve Enter tuşuna basın.
  2. Yerel güvenlik ilkesi dosyasını bulun ve çift tıklayın.
  3. Software Restriction Policies klasörüne sağ tıklayarak “Yeni Yazılım Kısıtlama Politikaları” nı seçin.
  4. Yazılım Kısıtlama Politikaları klasörünü genişletin ve “Ek Kurallar” klasörüne sağ tıklayın.
  5. “Yeni Karma Kuralı” seçeneğini seçip, “Genel” sekmesinin altındaki “Gözat” düğmesini tıklayın.
  6. “Gözat” penceresinde C: \ Window \ System32 \ PowerShell \ v1.0 konumuna gidin.
  7. PowerShell.exe dosyasını seçin ve Aç’a tıklayın.
  8. “Uygula” ve “Tamam” düğmelerini tıklayın.
  9. Yerel Güvenlik Politikası penceresini kapatın ve Windows’u yeniden başlatın.

PowerShell nasıl kaldırılır?

PowerShell nedir yazımızda şimdide PowerShell nasıl kaldırılır bakalım. Windows PowerShell özelliği, Windows işletim sisteminde bulunan temel özelliklerden biridir ve kaldırılamaz.

PowerShell mi CMD mi?

Komut İstemi (CMD), eski versiyon olan basit komut ortamıdır. PowerShell ise daha karmaşık kodlar yazarak bilgisayarı daha etkin yönetebileceğiniz yeni bir sistemdir.

PowerShell nedir yazımızda son olarak PowerShell programlarını vereceğiz.

PowerShell alternatifi programlar

Alternatiflerin kullanım alanlarına göre avantajları ve dezavantajları var.

  • Bash (Unix Shell)
  • Z Shell
  • Linux SSH
  • PuTTY
  • OpenSSH
  • Cygwin
  • GNOME Terminal
  • Cmder
  • Pash

PowerShell nedir yazımız sona erdi.

Sık sorulan sorular

Windows PowerShell ne demek?

Windows PowerShell, Microsoft’un Windows ve Windows Server üzerindeki kontrol yetkinliğini arttırmak ve otomatikleştirilmiş işlevler hazırlamak amacıyla geliştirdiği otomatikleştirme platformu ve bir betik dilidir.

PowerShell ile neler yapılabilir?

Powershell, bilgisayarın dosya sistemine erişilmesine imkan sağlar ve buna ek olarak kayıt defteri ve sayısal sertifika depoları gibi erişimlere de dosya sistemi gibi erişebilme olanağı vardır. PowerShell, görevleri otomatikleştirmek ve yapılandırmayı basitleştirmek için güçlü bir araçtır.

Windows PowerShell nasıl başlatılır?

Windows PowerShell açmak için Windows arama çubuğuna PowerShell yazın ve ardından Windows PowerShell i yönetici olarak çalıştırın.

PowerShell komutları nelerdir?

PowerShell komutları, windows ekosistemindeki active directory ve exchange de dahil olmak üzere hemen hemen tüm görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Cmdlet nedir?

Powershell’in sahip olduğu komutlara Cmdlet denir.

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu