Truva Atı Virüsü Nasıl Temizlenir? (Trojan Temizleme)

Truva atı nasıl bir virüstür? Trojan virüsü ne yapar? Trojan bulaşırsa ne olur? Telefona trojan bulaşır mı? Trojan bulaştığı nasıl anlaşılır? Truva atı yani Trojan nasıl temizlenir?

En sık rastlanan zararlı yazılımlardan biri olan ve Trojan virüsü olarak da adlandırılan Truva atı virüsü nasıl temizlenir yazımızda Trojan temizleme işlemlerini detaylı olarak anlatıyoruz.

İnternetin yaygın kullanımı dolayısıyla kötü amaçlı yazılımlarda son gaz güvenliği tehdit etmeye devam ediyor.

Bilgisayar yada mobil cihazlara zarar vermek üzere tasarlanmış olan her türlü program kötü amaçlı yazılım olarak adlandırılmaktadır.

Kötü amaçlı yazılımlar:

  • Virüs
  • Solucan
  • Casus yazılım
  • Reklam yazılımı
  • Truva atı

gibi yazılımlardan oluşmaktadır.

Bu yazımızda yer vereceğimiz Truva atları sadece bilgisayarlara özel bir tehdit değildir, mobil cihazlarda yoğun olarak bu zararlı yazılımlardan etkilenmektedir.

Trojan yani Truva atı virüsü nedir?

Trojan yani Truva atı virüsü (Trojan Horse), içerisinde zararlı kodlar barındıran bir programdır.

En sık rastlanan zararlı yazılım kategorisinde yer alan Truva atı virüsü ismini meşhur Troya savaşından almıştır.

Troya savaşı, Homeros’un İlyada’da destanında bahsettiği Yunan mitolojisinde, Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçırması sonucunda Yunanların (Akaların) Anadolu’daki Truva kentine saldırmasını konu alan savaştır.

Savaşta Yunanlılar, Truva şehrinin savunmasını ele geçirmek için, bir tahta at yaparlar ve en iyi askerlerini içine gizleyip Truva kentinin kapısına bırakırlar. Truvalılar tarafından içeri alınan bu atın içindeki askerler gece kale kapılarını açarak Troya şehrinin fethedilmesini sağlamışlardır.

2014 yapımı orjinal adı Troy olan Truva filminde bu destan detaylı olarak işlenmiştir. Filmde Brad Bitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Peter O’ toole, Sean Bean gibi süper oyuncular rol almıştır.

Truva Atı Virüsü Nasıl Temizlenir? (Trojan Temizleme)
2014 yapımı Troy filminden bir sahne.

Destandaki Truva Atı‘na benzer şekilde, bu tür kötü niyetli yazılımlar, gerçek amaçlarını saklamak için gizleme veya yanlış yönlendirme metodları kullanır.

Truva virüsü tanımı ilk defa 1974 ABD Hava Kuvvetleri raporunda zararlı kodları tanımlamak için kullanılmıştır..

Truva yani Trojan virüsleri, arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ve kullanıcı verilerini (mail, şifre, kredi kartı vs.) ele geçirerek saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.

Truva atları sadece bilgisayarlara özel bir tehdit değildir, mobil cihazlarda yoğun olarak bu zararlı yazılımlardan etkilenmektedir.

Trojan nasıl bulaşır?

Trojan yani Truva atları kullanıcıya kendisini faydalı bir yazılım olarak gösterirler.  Bu yazılımlar uygulama, oyun, MP3 gibi kılıflar altında kullanıcılara sunulmaktadır.

Truva atı virüsleri, diğer zararlı yazılımlar (virüs, solucan vs.) gibi kendiliğinden sisteme sızamazlar. Öncelikle programın indirilmesi ve çalıştırılması gerekir. Yani aynı destandaki Truva atı gibi kaleden içeriye alınmaları gerekir.

Trojanların virüsler gibi çoğalma yetenekleri yoktur.

Truva atı sisteme ne tür zararlar verebilir?

Truva atının sisteme vereceği zararlar şu şekilde olmaktadır. Eğer sisteminize Trojan sızarsa;

  • Tüm verileriniz silinebilir yada üzerine başka veriler yazılabilir.
  • Dosyalarınız şifrelenerek ulaşılamaz hale getirilebilir.
  • Dosyalarınız başka bir yere aktarılabilir..
  • Bilgisayar yada Mobil cihazınıza sizin haberiniz olmadan uzaktan erişilebilir.
  • Bilgisayar kameranızı uzaktan açarak görüntülerinizi kaydedebilir.
  • Klavye aktivitelerini kaydederek kredi kartı ve banka hesap bilgilerinizi çalabilir ve bunları tahrip edebilir.
  • DDos (Distributed Denial of Service Attack) saldırısı yapabilmek için Zombi bilgisayar ağı kurabilirler. (DDos saldırısı hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)

Truva atından nasıl korunulur?

Truva atı virüsleri sistemlere sızmak için güvenlik açıklarından yararlanırlar. Bu tip zararlı yazılımlardan korunmak için öncelikle bu güvenlik açıklarının kapatılması gerekmektedir.

Sahip olduğumuz tüm cihazların sistem güncellemelerini ve içindeki uygulama güncellemelerini yapmak, çıkarılan güvenlik yamalarını kurmak Trojan ve türevi zararlı yazılımları önlemekte büyük önem taşımaktadır.

  • Tanımadığınız birinden bir e-posta alırsanız veya bilmediğiniz bir ek alırsanız kesinlikle açmayın. Bir e-posta kullanıcısı olarak mutlaka kaynağı teyit edin.
  • E-posta ayarlarınız yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olun. Bazı e-posta servis sağlayıcıları kendi bünyesinde ekleri açmadan önce virüs taraması yapılmasını sağlayan programlar sunar. Eğer servis sağlayıcınız bu hizmeti sunmuyorsa ücretsiz bir tane kullanmak veya satın almak mantıklı olacaktır.
  • Bilgisayarınızın bir antivirüs programına sahip olduğunu ve düzenli olarak kendini güncelleştirdiğinden emin olun. Eğer antivirüs programınızın otomatik güncelleme seçeneği varsa aktif edin. Bu yolla güncellemeyi unutsanız bile yine de tehditlerden korunmuş olacaksınız.
  • İşletim sistemleri için hazıarlanan güncellemeleri mutlaka yükleyin.

Peki bulaşması halinde Truva atı virüsü nasıl temizlenir?

Truva atı virüsü nasıl temizlenir?

Trojan virüsünü tespit etmek oldukça zordur. Cihazınız her zamankinden farklı hareket ediyor ve aşırı yavaşlamışsa, pop-up pencereler açıyor ve sık sık DLL hataları veriyorsa Trojan konusunda bir düşünmeniz gerekir.

Trojanlar hem program dosyalarını hem sistem performansını etkiler.

Trojan temizlemek için öncelikle son yüklediğiniz uygulamaları kontrol edin. Eğer yeni bir yazılım yada uygulama yükledikten sonra cihazınızda tuhaflıklar başladıysa öncelikle bu program yada uygulamayı sistemden kaldırın.

Sonrasında kötü amaçlı yazılım temizleme programı kullanın.

En iyi Trojan Malware temizleme programları

Bilgisayarınız veya telefonunuzda kullanabileceğiniz en iyi Trojan, Malware yazılımlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Bilgisayar için:

Truva Atı Virüsü Nasıl Temizlenir? (Trojan Temizleme)

Android Telefonlar için:

Truva Atı Virüsü Nasıl Temizlenir? (Trojan Temizleme)

Trojan temizleme programları ve uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Veri çalmak, erişim kontrollerini atlamak yada bir sisteme zarar vermek için kullanılan kötücül yazılım Malware nedir, nasıl bulaşır, Malware nasıl temizlenir gibi Malware hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevaplarını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Truva atı virüsü nasıl temizlenir yazımız hakkında ne düşündüğünüzü gerçekten çok merak ediyoruz ve aşağıda yer alan yorum alanında paylaşmanızı bekliyoruz. Trojan temizleme hakkındaki yorumlarınıza anında dönüş yaparak fikirlerinize cevap vermeyi bekliyor olacağız.

Truva atı virüsü, Trojan virüsleri hakkında sık sorulan sorular

Truva atı nasıl bir virüstür?

Trojan yani Truva atı virüsü (Trojan Horse), içerisinde zararlı kodlar barındıran bir programdır. Trojan yani Truva atları kullanıcıya kendisini faydalı bir yazılım olarak gösterirler.  Bu yazılımlar uygulama, oyun, MP3 gibi kılıflar altında kullanıcılara sunulmaktadır.

Truva atı virüsü ismi nereden geliyor?

En sık rastlanan zararlı yazılım kategorisinde yer alan Truva atı virüsü ismini meşhur Troya savaşından almıştır.

Trojan virüsü ne yapar?

Truva yani Trojan virüsleri, Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ve kullanıcı verilerini (mail, şifre, kredi kartı vs.) ele geçirerek saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.

Trojan bulaşırsa ne olur?

Eğer sisteminize Trojan sızarsa; verilerinizi silmekten, dosyalarınızı şifrelemeye, kredi kartı ve banka bilgilerinizi çalmaya, kameranızı açıp sizi kaydetmekten cihazınıza uzaktan erişmeye kadar her şeyi yapabilir.

Telefona trojan bulaşır mı?

Truva atları sadece bilgisayarlara özel bir tehdit değildir, mobil cihazlarda yoğun olarak bu zararlı yazılımlardan etkilenmektedir.

Trojan bulaştığı nasıl anlaşılır?

Trojan virüsünü tespit etmek oldukça zordur. Cihazınız her zamankinden farklı hareket ediyor ve aşırı yavaşlamışsa, pop-up pencereler açıyor ve sık sık DLL hataları veriyorsa Trojan konusunda bir düşünmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu