Telefonda RAM Ne Kadar Olmalı?

Telefonda ram nedir, ne işe yarar? Telefonda RAM ne kadar olmalı? Telefonda 2GB RAM yeterli midir? Telefon RAM nasıl öğrenirim? RAM yükseltme mümkün mü?

Akıllı telefonda RAM oldukça önem taşımaktadır. Telefonunuzda bulunan tüm uygulamalar telefon RAM‘ini kullanırlar.

Rastgele Erişimli Hafıza (Random Access Memory) RAM, mikro işlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.

İç donanım birimlerinden, sadece bilgisayar değil akıllı telefon veya tabletlerin olmazsa olmaz bir bileşeni olan RAM bir cihazın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşen olup, RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır.

Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.

Telefonda RAM nedir?

RAM telefonun kısa süreli hafızasıdır ve cihazınızda çalıştırdığınız her yazılım RAM’i kullanır. RAM, akıllı telefonların performansına etki eden en önemli unsurlardan biridir.

Akıllı telefonunuzda bir işlem yapacağınız zaman, hatta telefonun ekranını açtığınız anda devreye RAM girer.

Telefonunuzu açtığınızda ve ilk defa bir uygulamayı başlattığınızda, telefonunuz işletim sistemini ve uygulamanın verilerini telefonunuzun ana hafızasından çıkarır ve bu işletim sistemi ve uygulama verilerinin büyük bir kısmını daha hızlı olan RAM’e aktarır.

RAM ne kadar hızlıysa ve kapasitesi ne kadar yüksekse cihazınız o kadar hızlı açılır ve hızlı tepki verir.

Eğer RAM miktarı çok düşükse akıllı telefonunuzun arayüzünde akıcılığın yeterli olmadığını görebilirsiniz.

Bir telefonun içinde RAM olmasaydı uygulamalar arasında geçiş yaptığınızda uygulamalar tamamen kapanırdı. Bu da bir uygulamayı açtığınızda tamamen yeniden açmanız gerektiği anlamına gelir.

Telefonda RAM nedir yazımıza devam ediyoruz.

telefonda ram ne kadar olmali 1

Telefonda RAM ne kadar olmalı?

Telefonun işlemcilerinden alınan performansın tam olarak kullanılması ve akıllı telefonlarda akıcı bir kullanım elde etmek için mutlaka akıllı Telefon Ram miktarına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Birden fazla uygulamanın üst üste açılması ve bu uygulamalar arasında geçişler yapılması esnasında işlerinizin kaldığı yerden devam etmesini istiyorsanız kesinlikle yüksek RAM kapasitesine sahip bir cihaz tercih etmeniz gerekir. Akıllı telefonunuzda yaptığınız işlemler arttıkça gerekli olan RAM kapasitesi de artar.

Android cihazlar için en az 3 ya da 4 GB RAM kapasitesine sahip olan bir model tercih edilmeli. 3 – 4 GB RAM akıllı telefonun akıcı çalışması için yeterlidir. Akıllı telefondan sadece arama yapıyor, Whatsapp, Facebook, Instagram gibi sosyal ağları oldukça az kullanıyorsanız telefonda 2GB RAM gayet yeterlidir.

RAM’in yüksek olması ne işe yarar?

RAM kapasitesinin yüksek olması bir akıllı telefonun aynı anda birden fazla işlem için veri depolayabileceğini gösterir. RAM‘in yetersiz olduğu durumlarda ise istenilen işlem ya çok yavaş olur ya da hiç yerine getirilemez.

Telefondaki RAM miktarını nasıl öğrenirim?

Telefonun RAM miktarını Geliştirici seçenekleri menüsünden kolaylıkla görebilirsiniz. Cihazınızda Geliştirici seçenekleri açık değilse açmak için;

  • Ayarlar > Sistem > Hakkında adımlarını izleyerek Yapı Numarası (Derleme Numarası) bölümünü bulun.
  • Şu anda bir geliştiricisiniz!” uyarısını görene kadar Yapı Numarası bölümüne art arda birkaç kez dokunun. (Bazı telefonlarda 5-6 kez hızlıca dokunmak gerekiyor)

Bu işlem sonunda Geliştirici Seçeneklerini etkinleştirmiş olacaksınız.

  • Geliştirici Seçenekleri menüsünde sayfanın üst kısmında Hafıza (Depolama) bulunan bölümden RAM’iniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu ekran, telefonun üreticisine bağlı olarak biraz farklı görünecektir. Ancak “Toplam Hafıza” öğesinin yanındaki sayı, telefonunuzda ne kadar RAM olduğunu gösterir.

Telefonda RAM nedir yazımıza devam ediyoruz.

Telefondaki RAM miktarını öğrenme uygulamaları

Telefonunuzdaki RAM miktarı ve diğer donanımlarla ilgili bilgileri öğrenmek için CPU-Z ve AIDA64 uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar telefonunuzla ilgili bilgileri raporlayan ücretsiz uygulamalardır.

[appbox googleplay com.cpuid.cpu_z] [appbox googleplay com.finalwire.aida64]

RAM öğrenme uygulamaları sayesinde sadece telefon RAM Miktarı değil telefonunuzun donanımında bulunan tüm aygıtlar hakkında detayları görebilirsiniz. RAM öğrenme uygulamaları tamamen ücretsizdir ve kullanım için telefonunuzu rootlamanıza gerek yoktur.

Telefonda RAM nedir, ne işe yarar yazımızda son olarak Telefonda RAMleri hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.

RAM nedir, ne işe yarar, RAM çeşitleri ve kullanacağınız cihazda ne kadar RAM olmalı gibi RAM hakkında bir çok sorunun cevabını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Telefon RAM’leri hakkında sık sorulan sorular

Telefonda 2GB RAM yeterli midir?

Akıllı telefondan sadece arama yapıyor, Whatsapp, Facebook, Instagram gibi sosyal ağları oldukça az kullanıyorsanız telefonda 2GB RAM gayet yeterlidir.

4 GB RAM telefon için yeterli mi?

3 – 4 GB RAM akıllı telefonun akıcı çalışması için yeterlidir.

Telefonun RAM’ini yükseltmek mümkün mü?

Akıllı telefonların yapısı gereği ekstradan RAM takılamıyor maalesef.

Telefonumda ne kadar RAM var?

Geliştirici Seçenekleri menüsünde sayfanın üst kısmında Hafıza (Depolama) bulunan bölümden RAM’iniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

En iyi RAM öğrenme uygulaması hangisi?

Telefonunuzdaki RAM miktarı ve diğer donanımlarla ilgili bilgileri öğrenmek için CPU-Z ve AIDA64 uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar telefonunuzla ilgili bilgileri raporlayan ücretsiz uygulamalardır.

Yazıyı Oyla!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu