Yurt Dışından Gelen Telefon Kaydı Pasaportsuz Yapılabilir mi?

Yurt Dışından gelen telefon kaydı pasaportsuz yapılabilir mi? Yurtdışından getirilen telefon ne kadar kullanılabilir?  Yurtdışı telefon kayıt süresi kaç gündür? IMEI kayıt ücreti kaç TL? 1 pasaporta kaç telefon kaydedilir? Yurtdışı telefon kayıt nasıl yapılır?

Bu yazımızda Yurt Dışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır, pasportsuz telefon kaydı yapmak mümkün mü sorularını cevaplandırıyoruz.

Yurt dışından almış olduğunuz telefonu Türkiye’de kullanabilmek için pasaport kaydı yaptırarak gerekli IMEI kayıt ücreti bedelini ödemek durumundasınız.

Yurt Dışından gelen telefon kaydı pasaportsuz yapılabilir mi?

Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir. Yani Yurt Dışından gelen telefon kaydı pasaportsuz yapılamaz.

Yurtdışından gelen telefonu kaydettirirken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;

  • Yurt Dışından gelen telefon kaydı için bir pasaporta, 3 yılda bir yurtdışı telefon kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yani 1 pasaporta 3 yılda 1 kez telefon kaydı yapılır. Eskiden 2 yıl olan bu süre 3 yıla çıkarıldı. Bir telefonu adınıza kaydettirdikten sonra 3 takvim yılı boyunca yeni bir cihaz kaydı yapamazsınız ve adınıza kayıtlı cihaz yine 3 yıl boyunca sizden başkasının adına kayıtlı bir hat ile çalışmaz.
  • Yurtdışından getirilen telefonların IMEI’lerin yurt içinde kayıtlı olmadığından dolayı cihaz bir süre sonra kullanılamaz hale gelir. Yurt Dışından gelen telefon kaydı telefon Yurda giriş yaptıktan sonra 120 gün içinde kayıt işlemini tamamlamalısınız. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır. 
  • Yurtdışı telefon kayıt harç bedeli başvuru sahibi adına ödenmelidir. Yurtdışından getirilen telefonun IMEI numarası kimin üzerine kayıtlı ise aynı kişinin adına kayıtlı bir hat ile kullanılabiliyor. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 2021’de 2170 TL,  2022’de 2732 TL telefon harcı ödemeniz gerekiyor.
  • Harç bedeli olarak isimlendirilen IMEI kayıt ücreti vergi dairelerine ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ve kaydı yapılacak telefonun IMEI numarası belirtilerek ödenmelidir. (IMEI hakkında tüm bilgilere buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz)
  • Yurt dışından gelen telefonlar sadece yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanılabilmektedir. Yani yurt dışından gelen bir telefonu başkasının pasaportuna kaydettirip kendi kişisel hattınız ile kullanamazsınız. Bunun için pasaport sahibinin adına açılıp bir hat edinmeniz gerekecek.

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır?

yurt disindan gelen telefon kaydi pasaportsuz yapilabilir mi 1

Yurtdışı telefon kaydı işlemi için öncelikle IMEI ücretinin ödenmesi ve sonrasında e-devlet üzerinden pasaporta işlenmesi gerekiyor.

IMEI ücreti nasıl ödenir?

IMEI kayıt ücreti’ni vergi dairelerine ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ve kaydı yapılacak telefonun IMEI numarası ile ödeyebilirsiniz. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 2170 TL  telefon harcı ödemeniz gerekiyor.

e-Devlet IMEI kaydı nasıl yapılır?

e-Devlet hesap bilgilerinizle sisteme giriş yapıp Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun IMEI Kaydet hizmetini açın.

  • https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresindeki IMEI Kayıt sayfasında başvuru türünü seçin.
  • Kaydetmek istediğiniz telefonun IMEI numarasını girin.
  • Seyahat belgenize dair bilgilerini ve yurda giriş tarihini girin.
  • IMEI Kayıt sayfasında tüm bilgilerinizi güncel ve doğru olarak girdiğinizden emin olduktan sonra Kaydet butonuna tıklayın.

Yurt Dışından gelen telefon kaydı yazımızda son olarak çok sorulan soruları cevaplayalım.

Yurt Dışından gelen telefon kaydı hakkında sık sorulan sorular

1 Pasaporta kaç telefon kaydedilir?

Yurt Dışından gelen telefon kaydı için bir pasaporta, 3 yılda bir yurtdışı telefon kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yani 1 pasaporta 3 yılda 1 kez telefon kaydı yapılır. 

Yurtdışı telefon kayıt süresi kaç gündür? IMEI kaydı kaç gün içinde yapılmalı?

Yurt Dışından gelen telefon kaydı telefon Yurda giriş yaptıktan sonra 120 gün içinde kayıt işlemini tamamlamalısınız. Cihaz 12 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.

Yurtdışından getirilen telefon kaydı 120 günü geçerse ne olur?

Yurtdışından getirilen telefonların IMEI’lerin yurt içinde kayıtlı olmadığından dolayı cihaz bir süre sonra kullanılamaz hale gelir.

Yurtdışından gelen telefon ne kadara açılır?

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 2.732 TL  telefon IME ücreti ödemeniz gerekiyor.

Yurtdışı telefon kayıt harcını kim öder ve harç nereye ödenir?

Yurtdışı telefon kayıt harç bedeli başvuru sahibi adına ödenmelidir. Yurtdışından getirilen telefonun IMEI numarası kimin üzerine kayıtlı ise aynı kişinin adına kayıtlı bir hat ile kullanılabiliyor.

Yurt dışından gelen telefonu başkası kullanabilir mi?

Yurt dışından gelen telefonlar sadece yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanılabilmektedir. Başkasının pasaportuna kayıtlı telefonu kullanamazsınız.

Yurtdışından gelen telefon gümrükten geçer mi?

Hayır geçmez. Emin olun Yurtdışı sitelerden telefon siparişi verseniz bile kesinlikle gümrüğe takılmadan yurtdışı telefonu geçiremezsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu