Telefonum Çok Isınıyor Ne Yapmalıyım?

Telefonların kullanım esnasında ısınması çok normaldir. Ancak bu ısınma aşırı düzeylere çıktığında tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.

Bu sıralar telefonum çok ısınıyor, telefon neden ısınır? Telefonun ısınmasını engellemek için ne yapmalı? Aşırı ısınan telefon nasıl soğutulur? Telefon soğutma programı var mı?

Telefonların kullanım esnasında ısınması çok normaldir. Ancak bu ısınma aşırı düzeylere çıktığında tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.

Telefonum çok ısınıyor yazımızda okuyacağınız konu başlıkları;

  1. Telefon neden ısınır?
  2. Telefon aşırı ısınınca ne olur?
  3. Telefonun ısınması nasıl engellenir?
  4. Isınan telefon nasıl soğutulur?
  5. Telefon soğutma programı kullanılabilir mi?

Telefon neden ısınır?

Telefonların aşırı ısınma nedenleri arasında;

  • 1# Yoğun bir işlem gücü gerektiren programlar telefonun aşırı ısınmasına neden olur.
  • 2# Cihazlar şarj olurken de ısınabilir ve  bu çok normaldir.
  • 3# Hafıza sorunu olan cihazların ısınması bilinen en popüler sorundur yani 16 GB alanı olan bir telefonda 8GB gibi bir yer kaplaması  telefonda aşırı derecede işlemci ısınması ve yavaşlama gibi sorunları beraberinde getirmiştir.
  • 4# Telefonların aşırı ısınmasına sebep olan en önemli faktörlerden bir tanesi batarya ömrünün sona ermesi, batarya şişmesi ve batarya ile ilgili yaşanan problemlerdir. Genelde telefonu aldıktan ortalama 1 yıl sonra bu sorunla karşılaşılır. Çözüm yolu ise bataryanın değiştirilmesidir.
  • 5#  Kullandığınız kılıflar telefonun hava almasını engelleyebilir. Bu da doğal olarak cihazınızın ısınmasına sebebiyet verebilmektedir. Cihazınız için üretilmiş orjinal kılıfları kullanarak sorunun önüne geçebilirsiniz.
  • 6# Orjinal olmayan şarj aletleri telefonun ısınmasını tetikleyen faktörler arasındadır. Tabii sadece şarj aletleri değil aynı zamanda orjinal olmayan batarya değişimi yapıldı ise yine telefonunuz istemsizce ısınabilir.
  • 7# Özellikle cihazınız şarjda iken oyun oynanmaya devam edilmesi hem bataryanın ömrünü etkilemekte hem de ısınma sorununu arttırmaktadır.
  • 8# Telefonla uzun süre konuşulması cihazın aşırı bir şekilde ısınmasına sebebiyet veren faktörler arasındadır. Mesela uzun süre konuşma yapıldığında telefonun işlemcisinin ısınmasını engelleyen termal macunun ömrünün sona ermesine sebebiyet verebilmektedir.
  • 9# Telefonun zamanla tozlanması da ısınmaya sebep olan nedenler arasındadır. Aynı bir masaüstü bilgisayarın kasasının tozlandığı zaman ısınması ve bilgisayarın çalışmasını engellemesi gibi. Profesyonel bir teknisyen tarafından temizlenmesi gerekir.

Telefon aşırı ısınınca ne olur?

Telefonunuz aşırı ısındığını algıladığında bazı işlevleri sınırlamaya başlayar. Telefonunuz:

  • Yavaşlayabilir.
  • Daha yavaş şarj olabilir.
  • Kameranızın flaşını kapatabilir.
  • Kameranızı devre dışı bırakabilir.
  • Mobil verinizi veya kablosuz bağlantıyı kısmen veya tamamen kapatabilir.

Telefonun sıcaklığı artmaya devam ederse telefon bir uyarı gösterip,  sizi ve telefonu güvende tutmak için kapanır. Telefonunuz kapanırsa soğumasını sağlayıp telefonu yeniden başlatın.

Telefonum çok ısınıyor yazımıza devam edelim.

Telefonum çok ısınıyor ne yapmalıyım?

Telefonunuzun aşırı ısınmasını önlemek için:

1- Yoğun kaynak kullanan özellikleri veya uygulamaları telefonunuz soğuyana kadar durdurun.(Eğer kullanmıyorsanız telefonlarınızın wifi, gps (konum), nfc, bluetooth, mobil veri, senkronizasyon gibi özellikleri kapalı tutun.)

2- Telefonunuzu doğrudan ısıya veya aşırı güneş ışığına maruz bırakmayın.

3-  Telefonunuzu kapalı veya iyi havalandırılmayan yerlerde tutmayın.

4- Telefonunuzun ekran parlaklığını azaltın.

5-  Yalnızca telefonunuza özel olarak tasarlanmış kılıf veya kapakları kullanın. Kalitesiz ve çok kapalı olunca hava ile temas olmadığından telefonlarda çabuk ısınma yapar.

6- Telefonda  orjinal şarj aleti kullanınız ve başka cihazlarla telefonunuzu şarj etmeyiniz. Bu telefonunuzun pilinin de ömrünü uzatır.

7- Cep telefonunuz şarjdayken de cihazınızı asla kullanmayın.

8- Telefonunuz aşırı ısınmışsa prize takılı olması durumunda telefonu prizden çıkarın, daha serin bir yere taşıyın ve soğuyuncaya kadar kullanmayın.

9- Güç tasarruf modunu aktif hale getirdiğinizde  var olan ısınma sorununu kısmen de olsa azaltmış olacaksınız. Ayrıca telefonunuzdaki uygulamaların güncellenmesi de şarj konusunda azaltıcı bir rol oynamaktadır.

Isınan telefon nasıl soğutulur?

  1. Telefonunuzu kapatın
  2. Telefonu doğrudan güneşe maruz bırakmayın
  3. Telefonunuzun kılıfı varsa kılıfını çıkarın
  4. Eğer imkanınız varsa telefonunuzu kısa süreliğine dondurucuya veya soğuk hava üfleyen bir fanın yanına bırakın.

Telefon soğutma programı kullanılabilir mi?

Telefon soğutma programı diye bir şey yoktur. Telefonu soğutmaya yardımcı olabilen uygulamalar vardır.

Bunların arasında Cooler Master isimli telefon soğutma programını kullanabilirsiniz. Cooler Master, Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz bir ısı kontrol aracıdır. Cooler Master de telefonların ısısını kontrol altında tutmak için geliştirilmiştir.

Cooler Master’ın en önemli özelliği telefonunuzun ısısını arttıran ve telefonunuzun kaynaklarını aşırı derecede tüketen uygulamaları tespit edip kapatmasıdır.

Telefon soğutma programı Cooler Master’ı aşağıda verdiğimiz PlayStore linkinden Android tablet yada telefonunuza indirebilirsiniz.

[appbox googleplay com.alc.coolermaster]

Uygulamayı başlattığınızda, göreceğiniz ilk şey cihazınızın sıcaklığıdır.

Sıcaklığın altında uygulama ayrıca RAM ve CPU yüzdesini size bildirecektir. En altta “Aşırı Isınan Uyg. Sapta” yazan bir düğme göreceksiniz. Cihazınızı taradıktan sonra telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olan uygulamaların ne olduğunu size gösterecektir. Cooler Master, bu uygulamaları durdurmanıza yardımcı olacak.

Bu uygulamada sıcaklık eşiği 36 derece olarak ayarlanmıştır. Sıcaklık sınırını ayarlardan manuel olarak kendinizde belirleyebilirsiniz. Bu sıcaklığı geçtiği zaman soğutucu otomatik olarak devreye giriyor. Yaptığı şey ısınmaya sebep olan uygulamaları kapatmaktır.

Telefonum çok ısınıyor yazımız burada sona erdi.

Telefona virüs nasıl bulaşır? Telefonda virüs var mı? Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? Telefona virüs girerse ne yapmalıyız? Telefondan virüs nasıl temizlenir? En iyi ücretsiz virüs temizleme programı hangisi?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu