Telefon Neden Patlar? Telefon Patlarsa Ne Olur?

Telefon neden patlar, şişen batarya nasıl anlaşılır, şişen batarya düzelir mi, şişen batarya garanti kapsamına girer mi?

Telefon patlamaları ile ilgili haberleri bu sıralar gene sık duyar olduk. Peki telefon neden patlar, telefon patlamasının bir belirtisi var mı?

Aslında açık bir üretim kusuru olmadığı sürece akıllı telefonunuzun bataryasının patlaması pek de mümkün değildir. Örneğin; meşhur Samsung Note 7 patlamalarının batarya üretim hatasından kaynaklandığını Samsung bizzat açıklamıştı.

Telefon patlaması dediğimiz olay cihazın içindeki bataryanın patlamasıdır. Akıllı telefonların içinde yer alan bataryalar belirli bir sıcaklığın üzerine çıktığında patlarlar. Buna termal kaçak denmektedir.

Lityum iyon pillerin çoğunun patlamasının ana nedenlerinden birinin termal kaçaktır.

Peki telefon neden patlar, batarya neden alev alır?

Telefon Neden Patlar? Telefon Patlarsa Ne Olur?

Akıllı telefonların içinde yer alan bataryalar belirli bir sıcaklığın üzerine çıktığında patlarlar. 

Lithium-ion bataryalar çok sayıda Li-ion hücresi içerir. Bu hücrelerin her birisinin kritik bir sıcaklığı vardır.  Bir hücre harici ısı, aşırı şarj, hasar ya da üretim hataları nedeni ile kritik sıcaklığa ulaşırsa ekzotermik bir arıza yaşar. Yani hücre, bir ısı yaymaya başlar. Hücre ekzotermik bozulmaya yaşarsa ve ısı yayarsa, diğer tüm hücreler de bu sorundan etkilenir. Bu sürecin hızına bağlı olarak batarya alev alabilir ya da patlayabilir.

Termal kaçak, genellikle şarj sırasında meydana gelir. Sıcaklık hızla metalik lityumun erime noktasına yükselir ve şiddetli bir reaksiyona neden olur.

Yan sanayi denilen kalitesiz bataryalar, gene çakma sahte şarj aletlerinin kullanılması bataryanın şişip sonrasında patlamasına yol açabilmektedir. 

Telefonunuzdaki bataryanın orjinal batarya olup olmadığını anlamanın bazı yolları var. Bunları buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Telefon neden patlar sorusunu cevapladıktan sonra telefon patlamasının belirtilerine göz atalım.

Batarya neden şişer? Şişmiş batarya nasıl anlaşılır?

Kalitesiz batarya ve şarj cihazı kullanılması telefon bataryalarında şişme sorununa neden olan faktörlerdendir.

Çıkarılabilir pile sahip bir telefon kullanıyorsanız şişen batarya kapağa baskı yaptığı için kapakta bombe oluşturur ve kapağı sık sık dışarı doğru atar.

Çıkarılabilir bir batarya telefonunuzda bulunmuyorsa ancak bir teknisyen tarafından açılarak kontrol edilmesi ile bataryanın şişip şişmediği anlaşılabilir.

Telefon Neden Patlar? Telefon Patlarsa Ne Olur?

Bazı durumlarda şişen batarya ekran ile kasanın ayrılmasına sebep olmaktadır. Bu durumda bataryada sıkıntı olduğunu anlayabilirsiniz.

Batarya şişmesi telefona zarar verir mi?

Şişen bataryalar telefonunuzun kasasına, ekranına zarar verecektir. Bunun yanı sıra şişen batarya kasaya baskı yaptığından telefonun içindeki başka donanımlara da zarar verebilir.

Bataryam şişti ne yapmalıyım?

Şişen bataryalar oldukça tehlike arz ederler. Şişen bataryaya herhangi sivri bir şey değmesi durumunda bataryanın alev almasına neden olur. Şişen bataryalar hemen ayrıştırılmış, geri dönüşüme gidecek çöp kutularına atılmalıdır.

Eğer çıkarılabilir bir pile sahipseniz hemen bataryayı telefondan ayırarak geri dönüşüme uygun yerlere atmanız gerekiyor. Şişen bataryalar atık pil toplama kutularına atılmalıdır.

Şişmiş batarya asla geri inmez.

Telefon Neden Patlar? Telefon Patlarsa Ne Olur?

Telefon neden patlar, belirtileri nasıl olur gibi sorulardan sonra son olarak telefonun patlaması yani alev alması nasıl önlenir bakalım. 

Telefonun patlaması nasıl engellenir?

Başınıza böyle bir kaza gelmemesi için aşağıdaki bir kaç önlemi alarak akıllı telefonunuzda kullanılan bataryanın alev alma ya da patlama riskini en aza indirgeyebilirsiniz

  • Orijinal akıllı telefonlar kullanın.
  • Sertifikalı şarj adaptörleri ve şarj kabloları kullanın.
  • Yüksek sıcaklıklardan kaçının.
  • Cihazınızı bükmeyin ve  basınçtan uzak tutun.
  • Aşırı şarjdan kaçının.
Telefonun Batarya şişmesi kullanıcı hatası olmadığından eğer 2 senelik garanti süresi dahilinde bu sıkıntı oluşmuşsa garanti kapsamında sayılmaktadır. Ancak bu garanti kapsamı için bataryanın herhangi bir darbe yada su temasında bulunmaması gereklidir.

Telefon neden patlar yazımızda son olarak telefon patlamaları hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

Telefon patlaması hakkında sık sorulan sorular

Telefonum patlar mı?

Açık bir üretim kusuru olmadığı sürece akıllı telefonunuzun bataryasının patlaması mümkün değildir.

Batarya şişince ne olur?

Şişen bataryalar telefonunuzun kasasına, ekranına zarar verecektir. Bunun yanı sıra şişen batarya kasaya baskı yaptığından telefonun içindeki başka donanımlara da zarar verebilir.

Şişen batarya tehlikeli mi?

Şişen bataryalar oldukça tehlike arz ederler. Şişen bataryaya herhangi sivri bir şey değmesi durumunda bataryanın alev almasına neden olur

Şişmiş batarya geri iner mi?

Şişmiş batarya asla geri inmez.

Batarya şişmesi Garantiye girer mi?

Batarya şişmesi eğer darbe yada sıvı teması sonucunda oluşmamışsa garanti kapsamındadır.

Telefon bataryası nereye atılmalı?

Şişen bataryalar atık pil toplama kutularına atılmalıdır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu