Navigasyon Nedir, Nasıl Çalışır

Navigasyon nedir, ne işe yarar, Araç ve Cep telefonu Navigasyonu nasıl çalışır?

Akıllı telefonlar sayesinde neredeyse hepimizin kullandığı Navigasyon nedir, ne işe yarar, Araç ve Cep telefonu Navigasyonu nasıl çalışır rehber yazımızda detaylı olarak anlatıyoruz.

Navigasyon nedir?

Navigasyon, Dünya yörüngesinde GPS uyduları sayesinde konum tespiti yapabilen bir teknoloji sistemidir. Global Positioning System olarak açılımı olan GPS, uydu bazlı radyo navigasyon sistemine verilen addır.

Navigasyon, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.

Navigasyon, Türkçe’mizde seyir veya seyrüsefer kelimeleriyle çevrilebilir. TDK’ye göre navigasyon kelimesi Yolbul anlamındadır. Günümüz Türkçesinde ise “Yol Kılavuzu” anlamını taşımaktadır.

İlk uydu navigasyon sistemi olan Transit, Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanıldı ve ilk kez 1960’ta başarıyla test edildi.

Navigasyon nedir sorusunun cevabı bu şekilde.

Navigasyon ne işe yarar?

Navigasyon sistemi gidilecek yönü hem ekranda harita şeklinde hem de sesli olarak komutlar ile söyler. Gidilecek yönü kaçırılması durumunda ise tekrar hesaplama yaparak konumunuza göre en güncel rotayı verir.

Bu sistem sayesinde daha önce gitmemiş olduğunuz bir adrese dahi çok rahatlıkla kaybolmadan veya yolunuzu şaşırmadan direkt olarak sizi yönlendirmesiyle ulaşabilmektesiniz.

Navigasyon hangi alanda kullanılır?

Günümüzde kullandığımız pek çok teknoloji gibi navigasyon sistemleri de ilk olarak askeri amaçla geliştirilmiştir. İlk GPS uydularından sinyal alması için tasarlanan GPS alıcıları, askerlerin savaşın ortasında sırtlarında taşımak zorunda kaldıkları koca bir bavul büyüklüğündeki çantalardı. Bu çantalar üstünde GPS alıcısının radyo sinyallerini toplaması için gerekli, kocaman antenler bulunurdu.

Navigasyon sistemlerini özellikle ulaşım araçları ve kullanıcıları sıkça kullanmaktadır. Sürücüler araç navigasyonları sayesinde bir noktadan bir noktaya en kısa zamanda gidebilirler. Ayrıca hava taşımacılığında da navigasyon sistemleri kullanılmaktadır.

Navigasyon nedir yazımıza devam edelim.

Navigasyon ile nasıl yön buluruz?

Navigasyon Nedir, Nasıl Çalışır

Navigasyon cihazı üzerinde bulunan GPS ( Global Positioning System ) alıcısı (GPS, uydu bazlı radyo navigasyon sistemine verilen addır.) ,uydu sinyalleri ile koordinatları belirler. Bu koordinatlar Navigasyon yazılımı aracılığı ile cihazın ekranına yansıtılır ve konumunuzu harita üzerinde görmeye başlarsınız.

Belirlenen tercihler doğrultusunda hedefinize optimum olarak ulaşabilirsiniz. Hareket halinde uydudan gelenler sinyaller vasıtası ile rotanız gerçek zamanlı güncellenmektedir. Harita üzerinde hareketinizi izlerken de sesli ve görsel yönlendirmelerle noktasal olarak hedefe erişim sağlanmaktadır.

Navigasyon nedir yazımızda Navigasyonların çalışma prensiplerine de bakalım.

Navigasyon nasıl çalışır?

Navigasyon sistemleri Dünya yörüngesinde hareket eden GPS uydularının yer istasyonuna gönderdiği radyo sinyallerinin GPS alıcıları tarafından bulunması ile yer tespit edilme sürecidir.

Navigasyon sistemini oluşturan bileşenler; Yazılım, donanım ve haritadır.

Dünya üzerinde bulunan bir kişi, elindeki GPS alıcısını aktif hale getirdiği zaman yer istasyonu önce bir, sonra iki, sonra üç uydunun gönderdiği radyo sinyalini alıcıya gönderir. Üç GPS uydusunun gönderdiği sinyallerin tam kesişme noktası, GPS alıcısının yani alıcıya sahip kişinin tam konumunu gösterir. Üç GPS uydusunun gönderdiği radyo sinyallerinin kesişerek konumun tespit edilmesi üçleme prensibidir.

Elbette üçleme prensibi, navigasyon sistemlerinin çalışması için gerekli minimum ihtiyacı ifade eder. GPS alıcısı ne kadar çok GPS uydusundan gönderilen radyo sinyalini alırsa o kadar doğru konum tespiti yapacaktır. Askeri amaçlı kullanılan Navigasyon sistemleri, çok daha fazla yer istasyonundan sinyal alırlar. Böylece daha fazla uydu sinyali almış ve sinyallerin kesişme noktasını neredeyse sapmasız olarak tespit etmiş olurlar.

Cep telefonu Navigasyonu nasıl çalışır?

Navigasyon Nedir, Nasıl Çalışır

Kullanıcı; akıllı telefonundaki, arabasındaki ya da farklı bir cihazdaki GPS alıcısını aktif hale getirdiği zaman GPS uydularının yer istasyonuna gönderdiği radyo sinyalleri GPS alıcısı tarafından yakalanır. En az üç farklı GPS uydusundan radyo sinyali alındığı zaman konum tam olarak tespit edilir.

Günümüzde kullanılan navigasyon sistemleri maksimum 7,8 metre sapma ile konum tespiti yapabilirler.

Araç Navigasyonu nedir?

Kendinize ait aracınıza takılan ve araç ile uyumlu bir şekilde çalışan sistemlere navigasyon cihazı adı verilir. Bu cihazlar araç kullanırken kullanıma uygun bir şekilde üretilir. Böylece dikkatiniz dağılmadan size gideceğiniz yolu ayrıntılı bir şekilde tarif eder.

Navigasyon nedir yazımız sona erdi.

Merak edenler için; Jiroskop nedir ve ne işe yarar, Jiroskop neyi ölçer, Jiroskop hangi telefonlarda var gibi Jiroskoplar hakkında tüm soruların cevapları buradaki yazımızda.

Navigasyon hakkında sık sorulan sorular

Navigasyon hangi dilde?

Navigasyon, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.

Navigasyonun Türkçe anlamı nedir?

Navigasyon, Türkçe’mizde seyir veya seyrüsefer kelimeleriyle çevrilebilir. Günümüz Türkçesinde ise “Yol Kılavuzu” anlamını taşımaktadır.

TDK’ya göre Navigasyon ne demek?

TDK’ye göre navigasyon kelimesi Yolbul anlamındadır.

Navigasyonu hangi ülke buldu? Navigasyon ne zaman icat edildi?

İlk uydu navigasyon sistemi olan Transit, Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanıldı ve ilk kez 1960’ta başarıyla test edildi.

GPS nedir?

Global Positioning System olarak açılımı olan GPS, uydu bazlı radyo navigasyon sistemine verilen addır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu